Mainos

Kohut saivat keskustalaiset liikkeelle - puoluekokoukseen tunkua

Viime päivien kuohunta ja kiihkeä keskustelu puolueen henkilövalinnoista on saanut keskustalaiset innostumaan Lahden puoluekokouksesta.

Kokousedustajien valtakirjoja on jätetty tarkastettavaksi vilkkaaseen tahtiin vielä viime metreillä. Edustajat päättävät kokouksessa muun muassa puolueen uudesta puheenjohtajistosta ja puoluesihteeristä.

Monet piirien toiminnanjohtajat kertovat, että valtakirjoja on jätetty piiritoimistoihin selvästi enemmän kuin Joensuun kokouksen yhteydessä vuonna 2008.

Erityisen vilkasta on ollut Lapissa, jossa osallistumista harkitaan tarkemmin jo välimatkan takia.

- Karkeasti voi arvioida, että edustajia on lähdössä 30-40 prosenttia enemmän verrattuna Joensuun kokoukseen. Lähdemme matkaan kolmella bussilla, kertoo Lapin piirin toiminnanjohtaja Pekka Lehto.

Uinuvat osastot innostuivat

Viime päivinä julkisuudessa on vellonut kohu jäsenrekisterin "haamujäsenistä" ja mediayhtiö Joutsen Median hallitusvaihdoksesta. Tiedotusvälineet ovat selvitelleet muun muassa puoluesihteeri Jarmo Korhosen roolia yhtiön omistajien valtakirjojen allekirjoittajana.

Moni toiminnanjohtaja arvioi, että kuohunta on lisännyt Lahden kokouksen vetovoimaa. Henkilövalintoihin halutaan päästä vaikuttamaan.

- Puhelimet ovat soineet viime päivinä. Nämä asiat ovat tuoneet ilmaan tiettyä sähköä ja lisää ihmisiä on innostunut mukaan, kertoo Pohjois-Savon piirin toiminnanjohtaja Kimmo Valta.

Sama on pantu merkille Satakunnassa.

- Yllättäen aivan uusia osanottajia on ilmaantunut aiemmin uinuneilta osastoilta, kertoo piirin toiminnanjohtaja Satu Tietari.

Etelä-Pohjanmaan toiminnanjohtaja Aki Utter vahvistaa, että myös hänen alueellaan puoluekokouksella on nyt vetovoimaa. Korhosen tukijana tunnettu Utter pitää viime päivien kohuja kuitenkin liioteltuina.

- Jäsenrekisterissä näitä virheellisiä jäseniä on kuitenkin kokonaisuuteen nähden vähän. Joutsen Median asiassa kyse on puolestaan liiketaloudellisesta asiasta, ei politiikasta. Yhtiö on ollut huonossa kunnossa ja sitä yritetään saada kuntoon.

Pienemmissä piireissä kiihkeäkään henkilökamppailu ei muuta kokousedustajien määrää.

- Meillä on aina lähes sama määrä, hieman yli 40. Ihmiset ovat aktiivisia ja kaikki paikat käytetään. Lähinnä joku sairastapaus tai vastaava voi muuttaa tilannetta, kertoo Helsingin piirin toiminnanjohtaja Sinikka Varila.

Varilan mukaan tunnelma omassa piirissä on ollut innostunut jo pidemmän aikaa. Keskeinen selittävä tekijä on helsinkiläinen puheenjohtajaehdokas Mari Kiviniemi.

Ennätys vuodelta 1981

Keskustan puoluekokouksen valtakirjoja tarkastetaan ja rekisteröidään ennakkoon maanantaihin asti. Sen jälkeen valtakirja on vielä mahdollista esittää paikan päällä Lahdessa.

Keskustan järjestöpäällikkö Pekka Loukola arvioi, että Lahteen saapuu noin 3000 puoluekokousedustajaa.

- Se olisi odotettava luku kokoukseen, jossa tehdään tärkeitä henkilövalintoja.

Loukolan mukaan maksimimäärä edustajia on noin 4000. Lähimmäksi täyttä päälukua päästiin hänen mukaansa vuonna 1981 Kuopiossa, kun presidenttiehdokkaan valinta Ahti Karjalaisen ja Johannes Virolaisen välillä sähköisti kentän.

- Silloin päästiin 97-98 prosenttiin, Loukola muistelee.

Puoluekokous Lahdessa alkaa viikon kuluttua.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.