Mainos

Kohupoliitikon raiskausväitteet keskiajalta

Yhdysvaltain republikaanisen puolueen kongressiedustajan Todd Akinin väite siitä, ettei raiskatuksi tullut nainen tule raskaaksi, juontaa keskiajalle.

Keskiaikaisten hedelmällisyyskäsitysten mukaan raiskauksen naiselle aiheuttama trauma pysäyttää hedelmöittymisen naisen kehossa. Esimerkiksi Englannissa 1200-luvulla julkaistussa tapaoikeuden kirjassa väitetään, että raskaus on ensisijainen todiste siitä, ettei raiskausta ollut tapahtunut, koska "nainen ei voi tulla raskaaksi ilman suostumustaan".

1800-luvulla julkaistun Samuel Farrin Elements of Medical Jurisprudence-kirjan mukaan hedelmöittyminen on epätodennäköistä ilman naisen kiihottumista tai nautintoa yhdynnässä. Väite liittyi ajalle yleiseen uskomukseen, että raskaaksi tuleminen vaati sekä miehen että naisen orgasmin yhdynnän aikana. Keskiaikaisista uskomuksista on kirjoittanut Akinin aiheuttaman kohun jälkeen muun muassa The Guardian.

Missourin osavaltion edustaja Todd Akin sanoi KTVI-television haastattelussa, ettei lain määrittelemästä raiskauksesta yleensä tule raskaaksi. Akin perusteli kommentillaan näkökantaansa, jonka mukaan abortin pitäisi olla aina laiton.

Abortin vastustajat ovat käyttäneet uskomusta argumenttina abortin kieltämiselle. Esimerkiksi Physians for life-sivusto käyttää väitettä abortin vastaisessa kampanjassaan.

Republikaanit ovat käyttäneet keskiajalta kumpuavaa raiskausväitettä myös raiskaus-määritelmän kaventamiseksi Yhdysvalloissa, kertoo The Atlantic-uutissivusto.

Stressin vaikutus raskauteen

Viime vuosikymmeninä raiskauksen ja raskaaksi tulemattomuuden väite on liitetty stressiin. Tälle ei kuitenkaan ole saatu tieteellistä tukea.

Tutkimusten mukaan stressi voi hetkellisesti vaikuttaa hormoneita säätelevän hypotalamuksen toimintaan, jolloin ovulaatio sekä kuukautiskierto voivat häiriintyä. Tällainen vaikutus vaatisi kuitenkin kuukausien tai vuosien altistumista stressille, joten raiskauksen aiheuttama akuutti stressi ei siten voisi vaikuttaa hedelmällisyyteen raiskauksen aikana.

Tutkimustietoa on sen sijaan siitä, että raiskauksessa voi tulla raskaaksi. Vuonna 1996 Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan viisi prosenttia raiskatuista naisista tuli raskaaksi raiskauksessa. Meksikossa raiskausten uhrien kriisikeskusten raporttien mukaan noin 15 prosenttia raiskauksista johti raskauteen.

(MTV3 - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.