Mainos

Kohuliikemies otti yli 700 000 euroa vaalirahoitusyhtiön kassasta

Vaalirahaa poliitikoille jakaneessa ja konkurssin partaalle ajautuneessa Nova Group -konsernissa tehtiin viime vuonna hämäriä rahansiirtoja. Ne käyvät ilmi luottamuksellisista selvityksistä, jotka tulivat julkisiksi, kun Helsingin käräjäoikeus päätti eilen yrityssaneerauksen lopettamisesta.

Saneerausta varten tehdystä talousselvityksestä ilmenee, että konsernin keulamies Arto Merisalo nosti viime lokakuussa Nova Kiinteistökehitys Oy:ltä lainaa 732 000 euroa. Yhtiön mukaan lainasumma on tarkoitus kuitata Merisalon palkkana.

Tilintarkastajan huomautuksen mukaan "toimenpiteen laillisuutta pohdittaessa pitäisi ottaa huomioon yhtiön taloudellinen asema". Yhtiö oli tuolloin pahasti velkaantunut.

Tänään tavoitettu Merisalo ei näe nostossa mitään hämärää.

- Se perustuu täysin riidattomiin palkkasaataviin. Summa on kirjattu palkkaennakoksi ja tuloutettu sitten asianmukaisesti palkaksi.

Oliko tällainen ratkaisu hyvä, kun yrityksen taloustilanne oli heikko?

- Taloudellinen tilanne ei ollut vielä silloin huono. Yrityksellä oli tehtynä useita kauppoja, joiden arvo oli moninkertainen verrattuna yhtiön velkoihin. Sittemmin nämä kaupat ovat siirtyneet tai peruuntuneet vallitsevan taloustilanteen takia. Kuten sanoin, palkkanostoni on yrityksen hallituksen hyväksymä ja riidaton, Merisalo selittää.

Marraskuussa 2008 Merisalo selitti julkisuudessa, että yhtiön kassa oli tyhjentynyt maailman talouskriisin seurauksena.

Lähipiirilainat kuitattiin "kiinteistökehityshankkeella"

Jo vuoden 2007 Nova Group Oy:n tilinpäätöksessä moititaan yrityksen antamia lähipiirilainoja, joita oli yhteensä yli 700 000 euroa. Yrityssaneerausta varten tehdystä selvityksestä ilmenee, että vuoden 2008 lopussa tehtiin erikoinen kauppa, jolla osa lähipiirilainoista kerrottiin kuitatuksi.

Lähipiirilainaa ottaneet Aija Merisalo ja Pasi Hakala myivät Nova Groupille Kiinteistö Oy Nummelan Kodinkeskuksen osakkeet 600 000 eurolla. Saneerausta varten talousselvityksen tehnyt tilintarkastaja huomauttaa, ettei hänellä ole ollut käytössään arviota kaupan käyvästä hinnoittelusta.

Merisalon mukaan kyseisen Nummelan Kodinkeskus -osakeyhtiön omaisuutta on "kiinteistökehityshanke", joka on sittemmin myyty toiselle taholle.

- Se kauppasumma on paljon suurempi kuin tuo 600 000 euroa. Valitettavasti rahojen saaminen kaupasta on vain viivästynyt, Merisalo pahoittelee.

Hänen mukaansa kyseinen kiinteistökehityshanke on käynnistymässä jo tänä vuonna.

Kiinteistö Oy Nummelan Kodinkeskus rekisteröitiin kaupparekisteriin huhtikuussa 2008. Yrityksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja on Tapani Yli-Saunamäki, joka on niinikään Nova Group Oy:n toimitusjohtaja. Aija Merisalo ja Pasi Hakala ovat myös Nova Group Oy:n omistajia.

Yritykset huojuvat konkurssin partaalla

Kiinteistöpalveluyritys Nova Group Oy ja konserniin kuuluva Nova Kiinteistökehitys Oy määrättiin yrityssaneeraukseen helmikuussa.

Selvitysmies haki saneerauksen keskeyttämistä jo toukokuun alussa, koska yritysten velat olivat saneerauksen aikana vain paisuneet. Eilen käräjäoikeus päätti, että saneerausta ei enää jatketa.

Suurimpiin velkojiin kuuluvat verottaja, BMW Financial Services ja Osuuskauppa Arina.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.