Mainos

Kohukirja Irak-sotavalmisteluista puhuttaa USA:ssa

Presidentti Bush myöntää aloittaneensa Irakin sodan valmistelut jo vuoden 2001 lopulla. Hyökkäyssuunnitelma-kirjassa kerrotaan myös Bushin hallintoa repineistä kiistoista, jotka johtivat varapresidentti Cheneyn ja ulkoministeri Powellin välirikkoon.

Tutkivan toimittajan Bob Woodwardin eilen ilmestynyt kirja Hyökkäyssuunnitelma on Yhdysvalloissa ollut pääuutisena jo muutaman päivän ajan. Kirjassa on lukuisia uutisia ja tietoja Irakin sodan valmisteluista - kirjaan on haastateltu presidentistä lähtien kymmeniä hallinnon jäseniä.

Herkullisinta antia ovat kuvaukset ulkoministeri Colin Powellin ja varapresidentti Dick Cheneyn riidoista - sodan järkevyydestä eri mieltä olleet miehet eivät olleet edes puheväleissä. Kirjassa kerrotaan, kuinka presidentti ja puolustusministeri niin sanotusti unohtivat kertoa ulkoministerille sotapäätöksestä. Powell kuitenkin näkee asian toisin.

- Minä oli mukana, kun sotilassuunnitelmista kerrottiin säännöllisesti. Kirjan kirjoittaja Woodward viittaa minuun säännöllisesti, kun puhutaan briifauksista, Powell toteaa.

Presidentti Bush myöntää kirjassa, että hän ryhtyi valmistelemaan Irakin sotaa jo marraskuussa 2001, eli paljon aiemmmin kuin tähän mennessä on kerrottu. Asia haluttiin kuitenkin pitää salassa, koska Bush pelkäsi ulkomaiden reaktioita. Kun sodasta oli lopulta päätetty, siihen vastenmielisesti suhtautunut Powellkin päätti olla lojaali presidentilleen.

- Kun presidentti oli lopulta päättänyt, että sotillaallisiin toimiin on ryhdyttävä, tiesin, mitä tuleman pitää ja olin sitoutunut muiden mukana näkemään Irakin hallinnon kaatumisen, ulkoministeri sanoo.

Kirjan mukaan Yhdysvaltain läheinen liittolainen Saudi-Arabia lupasi presidentti Bushille pitää öljyn hinnan alhaisena ennen marraskuun presidentinvaaleja, jotta Bush tulisi uudelleenvalituksi. Demokraattien ehdokas John Kerry sanoi eilen pitävänsä salaista sopimusta törkeänä, jos se todella pitää paikkansa. Väitehän tarkottaisi ulkomaan yrittävän vaikuttaa rahallisesti Yhdysvaltain presidentin valintaan. Valkoinen talo on kommentoinut väitettä ympäripyöreästi mutta ei ole varsinaisesti kieltänyt sitä.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 20.04.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.