Mainos

Kohudokumentin tuottaja: Niinistö vaati otoksia tuhottavaksi

Presidentti Sauli Niinistö vaati kampanjastaan tehdyn dokumentin otoksia tuhottavaksi tai itselleen, kertoo Helsinki-Filmin toimitusjohtaja ja tuottaja Miia Haavisto.

Haavisto sanoo STT:lle, että Niinistö oli häneen puhelimitse yhteydessä Tuukka Temosen Presidentintekijät -dokumentista helmikuun alussa. Kyse on kolmesta kohtauksesta.

- Yksi on siinä leffassa, semmoinen kuva jossa hän menee hissiin ja käy läpi omaa arviotaan ykköskierroksen ennusteesta ja lopputuloksesta hyvin lyhyesti.

Kaksi muuta kohtausta eivät ole elokuvassa, eivätkä ne ole Haaviston mukaan missään vaiheessa olleet edes leikkauspöydällä. Toisessa Niinistö pelaa tennistä ja toisessa istuu autossa.

- Ensimmäisessä puhelussa hän vaati niitä tuhottaviksi tai itselleen ja sitten näissä myöhemmissä yhteydenotoissa hän olisi tyytynyt myös vaihtoehtoon, että ne palautettaisiin Temoselle. Mutta sellaista mahdollisuutta, että ne olisivat myös meillä, hän ei hyväksynyt.

Haavisto ja Niinistö keskustelivat asiasta puhelimitse kahdesti. Mutta käyttäytyikö Niinistö puhelimessa asiallisesti ja painostiko tai uhkailiko hän?

- Mietin, mitä sanaa käytän tässä...hän oli hyvin ärtynyt ja toisessa puhelussa sitten vähemmän ärtynyt, Haavisto luonnehtii. 

Outo taho arvelutti?

Haaviston mukaan Niinistö ei ollut tyytyväinen siihen, että hänelle tuntemattomalla taholla on kaikki elokuvan kuvausmateriaalit, erityisesti sellaista, jota hän piti yksityisluonteisena ja jossa Temonen oli ainoa kuvaaja. 

Parin puhelun jälkeen yhteydenpito jatkui sähköpostitse. Haavisto sanoo selvittäneensä presidentille, että materiaalia ei tuhota, koska niin ei toimita minkään muunkaan elokuvan raakamateriaalin kanssa. Kopiot presidentille on luvattu.

Presidentin lehdistöpäällikkö Katri Makkonen painottaa, että presidentin reagoinnissa ei ole kyse varsinaisen elokuvan kohtauksista.

- Ei presidentti ole vaatinut mitään tuhottavaksi, vaan sitä, että materiaali on joko Temosella tai hänellä itsellään.

Makkonen korostaa, että kuvattua materiaalia koskeva sopimus on ollut nimenomaan Niinistön ja Temosen välinen. Kyse on hänen mukaansa siitä, että alun perin sovitusta pidetään kiinni.

Kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen ei halunnut kommentoida jupakkaa enää tänään.

- Mitään lisättävää ei enää ole, Tujunen viestitti.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.