Mainos

Kohtuullinenkin laihduttaminen hyväksi terveydelle

Kuopiossa tänään tarkastetun väitöksen mukaan kohtuullinenkin laihduttaminen lyhyessä ajassa on hyväksi terveydelle, koska painoa pudottamalla vähennetään riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Terveydenhuollon maisterin Päivi Rissasen väitöskirjasta käy ilmi, että 5-10 prosentin painon pudotus puolessa vuodessa alentaa veren kolesteroli- ja insuliinipitoisuuksia sekä verenpainetta merkittävästi. Painon putoaminen vähentää myös veren hyytymisriskiä.

Rissanen väitteli tänään Kuopion yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa. Hän korostaa, että laihduttamisen jälkeen kannattaa kiinnittää huomiota painonhallintaan. Pysyvä laihtumistulos pitää sydän- ja verisuontaudin riskitekijät kurissa, mutta vähäinenkin painon nousu lisää taas riskiä sairastua kyseisiin tauteihin.

Rissasen tutkimukseen osallistui 200 keski-ikäistä naista, joilla oli ylipainoa. Naiset laihduttivat keskimäärin 9 kiloa puolessa vuodessa. Seuraavan puolen vuoden aikana 65 prosenttia naisista laihtui edelleen tai pysyi siinä painossa, johon he painon pudottamisen aloittamisen jälkeen pääsivät. -Jo kolmen kilon painon lisäys nosti veren insuliinipitoisuuksia ja veren hyytymistaipumuksia merkittävästi, Rissanen toteaa väitöksessään.

Väitöskirjan mukaan 20 prosenttia suomalaisista aikuisista on lihavia. Erityisesti vatsanalueelle kertyvä niin sanottu omenalihavuus on viime vuosina yleistynyt niin miehillä kuin naisilla. Omenalihavuuteen liittyy riskejä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Tunnetuimpia riskitekijöitä ovat kohonnut verenpaine, heikentynyt sokerin sieto ja veren rasvapitoisuuden muutokset.

Myös veren hyytymisjärjestelmän häiriöt ja vaimentunut sydämen parasympaattisen hermoston aktiivisuus saattavat olla yhteydessä lihavien tavallista suurempaan alttiuteen sairastua sepelvaltimotautiin ja rytmihäiriöihin, Rissasen väitöksessä todetaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.