Mainos

Kohta munat punnitaan?

Kananmunien myynti kappaleittain voi pian olla historiaa.

Eurooppaan kaavaillun käytännön mukaan elintarvikkeita ei tulevaisuudessa voi myydä enää kappalemäärän mukaan, vaan pakkausmerkinnöistä tulisi käydä selkeästi esille tuotteen paino.

Kananmunien kohdalla tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että jokainen munapakkaus tulee punnita ja hinnoitella erikseen. Muutosta perustellaan sillä, että pakkaushinnoittelun myötä kuluttajan on helpompi nähdä, mitä rahoillaan saa.

Kauppiaita ja tuottajia käytännön muuttuminen ei kuitenkaan riemastuta. Esimerkiksi Britanniassa vähittäiskauppiaat ovat jo älähtäneet muutoksesta. Kauppiaita huolettavat etenkin miljoonakustannukset, jotka aiheutuvat uuteen hinnoitteluun siirtymisestä, kertoo Telegraph-lehti verkkosivuillaan.

Britanniassa liputetaankin kovasti sen puolesta, että kukin maa saisi määrätä itsenäisesti ne poikkeustuotteet, joita voi myydä kappalehintaan. Euroopan parlamentti äänesti kuitenkin poikkeussääntöä vastaan noin viikko sitten.

Muutos nostaisi hintoja

Kananmunayhdistyksen toiminnanjohtaja Lea Lastikka ei pidä yksittäin punnittuja kananmunapakkauksia hyvänä ajatuksena.

- On tietysti reilua, että kananmunien kilohinta on näkyvissä, niin että kuluttaja voi tehdä hintavertailua. Mutta tällainen yksittäishinnoittelu menee jo kuluttajan liialliseksi holhoamiseksi.

Lastikka pitääkin riittävän toimivana nykyistä käytäntöä, jossa kananmunien kilohinnat löytyvät hyllyn reunasta.

Mikäli lakiehdotus toteutuu, Lastikka uskoo sen nostavan kananmunien hintoja.

- Muutos lisäisi töitä pakkaamoissa ja aiheuttaisi lisää kustannuksia, jotka näkyisivät varmasti hinnoissa.

Euroopan parlamentin pakkausmerkinnöistä tekemää lakiehdotusta käsitellään parhaillaan. Aikaisimmillaan se voi tulla voimaan ensi vuonna.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.