Mainos

Kohl syyttää seuraajiaan juonittelusta

Saksan entinen liittokansleri Helmut Kohl, 70, syyttää seuraajiaan hänen kaatamiseensa tähdänneestä juonittelusta puoluerahoitusskandaalissa. Kohlin mielestä hänen jälkeensä Saksan kristillisdemokraattisen puoleen (CDU) johtoon nousseet Wolfgang Schäuble ja Angela Merkel käyttivät hämäräperäisestä puoluerahoituksesta syntynyttä sotkua aseena häntä vastaan ja hylkäsivät hänet hädän hetkellä. Myös oppositio ja viestimet, jotka Kohlin mielestä paisuttelivat skandaalia yli kaikkien hyväksyttävien rajojen, saavat osansa arvostelusta.

-Kampanjan tarkoitus on tehdä minusta rikollinen ja häpäistä 16-vuotinen virkakauteni liittokanslerina. En aio sallia sitä. Tämä on ollut shokki minulle ja perheelleni, Kohl valittaa muistelmissaan, joista julkaistiin ote Welt am Sonntag -lehdessä sunnuntaina. Droemer Verlag -kustantamo julkistaa Kohlin "Päiväkirjani 1998-2000" -teoksen marraskuun lopussa.

Ei lahjuksia

Kohl kiistää jälleen jyrkästi, että hän olisi ollut tietoinen Saksan tekemiin asekauppoihin ja Itä-Saksan yksityistämisohjelmaan liittyneestä mahdollisesta lahjonnasta. Kohlin seuraaja Schäuble joutui eroamaan CDU:n johdosta viime vuonna sen jälkeen kun kävi ilmi, että hän oli ottanut asekauppiaiden edusmieheltä vastaan CDU:n kassaan tarkoitetut 50000 dollaria.

Kohl joutui luopumaan CDU:n kunniapuheenjohtajuudesta vuoden 1999 alussa sen jälkeen kun kävi ilmi, että hän oli ottanut vastaan 2,1 miljoonaa Saksan markkaa pimeitä lahjoituksia CDU:lle. Kohl ei ole suostunut paljastamaan - kunniasanaansa vedoten - lahjoittajien henkilöllisyyttä eikä hän tee sitä muistelmissakaan. Sanomalehti Spiegelin mukaan Bonnin syyttäjäviranomaiset selvittelevät nyt toista kertaa kysymystä siitä, pitäisikö Kohlin parlamentaarinen koskemattomuus poistaa, jotta pimeän puoluerahoituksen tutkimuksissa päästäisiin eteenpäin.

Kohlille mieluisat muistot liittyvät hänen rooliinsa Saksojen yhdistämisessä, jota hän itse pitää suurimpana saavutuksenaan.

-Olen kiitollinen tilaisuudesta olla muovaamassa päätöksiä, jotka vaikuttivat Saksan, Euroopan ja koko maailman historiaan, hän sanoo.
(STT-DPA-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.