Mainos

Kohl ja Chirac sopivat riitansa

Saksan liittokansleri Helmut Kohl ja Ranskan presidentti Jacques Chirac pääsivät tänään sopuun puolustuspolitiikkaa koskevassa riidassaan. Maiden johtajat päättivät tavanomaisessa huippukokouksessaan Dijonissa laatia puitteet tulevalle puolustusyhteistyölle yhteisesti määriteltyjen strategisten etujen pohjalta.

Ranskalaisten lähteiden mukaan Chirac sanoi, että tiivis yhteydenpito maiden välillä on auttanut ratkaisemaan väärinkäsitykset, joiden taustalla on Ranskan helmikuinen päätös lopettaa asevelvollisuus ja siirtyä palkka-armeijaan vuoteen 2002 mennessä.

Päätös on aiheuttanut huolta Bonnissa, jossa pelätään, että Ranskan puolustusmenojen supistukset saattavat vaikuttaa sen mahdollisuuksiin hankkia maiden yhdessä kehittämiä asejärjestelmiä. Saksassa ei myöskään pidetä siitä, että Ranska aikoo ilmeisesti jättää Keski-Euroopan tavanomaisin asein tapahtuvan puolustuksen saksalaisille ja muuttaa omat asevoimansa interventiojoukoksi.

Erimielisyyksiä luonnehdittiin ennen tämänpäiväistä tapaamista epätavallisen jyrkiksi. Jo ennen tapaamista ilmoitettiin, että maiden johtajat keskustelevat epävirallisissa merkeissä jo huomenna. Heidän oli määrä lentää yhdessä Pariisiin vielä tänä iltana.

Dijonin sääntömääräiseen kokoukseen osallistuivat myös kummankin maan puolustusministerit. Valtuuskuntien edustajat arvelivat, että tällä kertaa sovitaan ainoastaan yhteisen puolustuspoliittisen asiakirjan laatimisesta syksyllä pidettävään seuraavaan sääntömääräiseen kokoukseen mennessä.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.