Mainos

Kohl ja Aznar huippukokouksessa Espanjassa

Saksa ja Espanja ilmoittivat tänään varovaisin sanakääntein tukevansa YK:n pääsihteerin Kofi Annanin Irakin kanssa neuvottelemaa sopimusta. Liittokansleri Helmut Kohl ja Espanjan pääministeri Jose Maria Aznar tapasivat huippukokouksessa El Escorialissa. Irakin kriisi ajoi kokouksen asialistalla selvästi ohi talouskysymyksistä.

Sekä Aznar että Kohl olivat luvanneet seisoa Yhdysvaltain takana sen uhatessa Irakia voimankäytöllä. Annanin neuvottelema sopimus näytti kuitenkin tarjoavan tien ulos asetarkastuskiistasta ilman sotavoimaa.
-Tämä tulos oli mahdollinen, koska kansainvälinen yhteisö ja Yhdysvallat tekivät Irakin hallitukselle selviksi ne rajat, joita se ei voi ylittää, sanoi Kohl. Saksan ulkoministeri Klaus Kinkel sanoi aiemmin olevansa helpottunut, koska "sotatoimet on ilmeisesti onnistuttu välttämään". Nyt presidentti Saddam Husseinin on kuitenkin pidettävä lupauksensa, hän totesi.

Kinkel arvioi, että sotatoimien uhka oli merkittävä tekijä, jolla Saddam pakotettiin peräytymään. Kinkelin mukaan oma merkityksensä oli myös sillä, että YK laajensi viime viikolla Irakin oikeutta myydä öljyä ja ostaa tuloilla elintarvikkeita. Aznar sanoi ilmaiseensa yhdessä Kohlin kanssa tyytyväisyytensä siitä, että kiistaan saatiin diplomaattinen ratkaisu. Espanjan ulkoministeri Abel Matutes varoitteli kuitenkin, että vielä on odotettava, täyttääkö Irak lupauksensa.

Espanja mukaan Emuun

Talousrintamalla Aznar toisti käsityksensä olevan, että Espanja täyttää "täysin" kriteerit liittyäkseen talous- ja rahaliiton Emun kolmanteen vaiheeseen ensimmäisten joukossa tammikuussa 1999. Saksan talousministeri Günter Rexrodtin mukaan on selvää, että sekä Espanja että Portugali täyttävät kriteerit. Hän piti myös Italian näkymiä hyvinä, mutta lisäsi, että Italian osalta tietoja on vielä tutkittava.

Espanjan ja Saksan johtomiehet tapasivat huippukokouksessa viimeksi tammikuussa 1996. Tuolloin Espanjan pääsy mukaan Emuun ei ollut niinkään selvää. Talouskasvu ja vyönkiristys ovat kuitenkin hälventäneet epäilyt Espanjan kelpoisuudesta rahaliittoon. Saksalaiset diplomaatit sanoivat, että nyt maiden välejä hiertää ainoastaan kysymys siitä, miten rahoitetaan EU:n tuleva itälaajeneminen.

Saksa haluaa pitää oman maksuosuutensa EU:n budjetista kurissa ja on sitä mieltä, että ns. koheesiorahat kanavoitaisiin uusille jäsenille. Espanja puolestaan haluaa pitää huolta siitä, ettei uusien jäsenten mukaan tulo vähennä sen Brysselistä saamia tukipesetoja.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.