Mainos

Kofi Annan: YK:n turvallisuusneuvostoa uudistettava

YK:n turvallisuusneuvoston toimintatapoja tulisi uudistaa, jotta neuvoston toiminta tehostuisi. Ensimmäiset uudistukset voitaisiin saada alulle jo vuoden sisällä, sanoo YK:n pääsihteeri Kofi Annan Prahassa.

-Kosovon kriisi osoitti selkeästi, että uudistukset ovat tarpeen, Annan sanoi tavattuaan Tshekin ulkoministerin Jan Kavanin.
Pääsihteeri valitti, että Nato aloitti Jugoslavian vastaiset pommitukset keväällä ilman turvallisuusneuvoston hyväksyntää. Annan kaavaili, että neuvoston nykyistä veto-oikeuskäytäntöä voitaisiin muuttaa niin, että neuvoston enemmistö voisi kumota yhden jäsenmaan veton.

Turvallisuusneuvosto ei missään vaiheessa äänestänyt Jugoslavian vastaisista pommituksista, mutta yleisesti arveltiin, että Venäjä ja Kiina olisivat torjuneet pommitukset veto-oikeudellaan.
Maailmanjärjestön korkein päättävä elin koostuu viidestä pysyvästä jäsenestä ja kymmenestä vaihtuvasta jäsenestä. Pysyvillä jäsenillä - Yhdysvalloilla, Venäjällä, Kiinalla, Britannialla ja Ranskalla - on kaikilla veto-oikeus, ja jokainen niistä pystyy estämään päätöksenteon turvallisuusneuvostossa. Vaihtuvat jäsenet valitaan kerrallaan yleensä kaksivuotiskaudeksi ja ne edustavat tiettyä maantieteellistä aluetta tai poliittisesti samankaltaista maaryhmää.

Myös turvallisuusneuvoston koostumusta on arvosteltu ja katsottu, ettei se enää vastaa nykypäivän todellisuutta. Mm. Saksaa, Intiaa ja Brasiliaa on esitetty neuvoston pysyviksi jäseniksi.
(STT-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.