Mainos

Kofi Annan vaatii YK:lta enemmän tehokkuutta

YK:n pääsihteeriksi eilen valittu ghanalainen Kofi Annan vaatii maailmanjärjestöltä lisää tehokkuutta ja sen jäseniltä enemmän yksimielisyyttä ja vastuuta. YK:n on vastattava paremmin jäsentensä vaatimuksiin ja toiveisiin, mutta jäsenet puolestaan eivät saa antaa sen näivettyä varojen puutteeseen, Annan sanoi otettuaan tehtävänsä vastaan viime yönä Suomen aikaa.

YK:n yleiskokous vahvisti Annanin nimityksen eilisitana. Annan on maailmanjärjestön seitsemäs pääsihteeri ja ensimmäinen, joka on valittu tehtävään YK:n omista riveistä. Hänen virkakautensa kestää viisi vuotta.

Annan myönsi, että YK on tienhaarassa ja että keinoja sen kehittämiseksi on esitetty enemmän kuin tarpeeksi.
-Meillä on yllin kyllin suunnitelmia uuden kylmän sodan jälkeisen YK:n kehittämiseksi. Nyt tarvitaan yksimielisyyttä ja vastuuta. Meidän on löydettävä yhteinen perusta, jolta hahmottaa järjestömme kehittämiseen tarvittavat muutokset, Annan sanoi.

Annan viittasi myös epäsuorasti Yhdysvaltain velkaan YK:lle. YK:ta on kiitettävä menestyksestä ja sen virheet on korjattava, mutta sitä ei saa jättää näivettymään tai tuhoutumaan jäsenmaiden välinpitämättömyyden tai rahavirran tyrehtymisen vuoksi. Kaikenlainen kitka jäsenmaiden välillä on poistettava, koska järjestö ei tule toimeen ilman jäsentensä poliittista ja aineellista tukea, Annan sanoi.

Yhdysvallat on velkaa YK:lle 1,3 miljardia dollaria, mikä on saattanut maailmanjärjestön lähes vararikon partaalle.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.