Mainos

Kofi Annan johtamaan Kenian kriisin sovittelua

Afrikan unionin johtamissa neuvotteluissa ei saavutettu odotettua edistystä.

Neuvottelut Kenian poliittisen kriisin purkamiseksi ovat saaneet uuden käänteen tänään. Afrikan unioni ilmoitti yllättäen, että kiistan sovittelu jatkuu YK:n entisen pääsihteerin Kofi Annanin johdolla.

Kriisiä sovittelemassa ollut Afrikan unionin puheenjohtaja John Kufuor päätti tänään oman matkansa ilman sopua. Sekä Kenian hallitus että oppositio syyttelivät toisiaan neuvottelujen epäonnistumisesta.

Hallituksen mukaan oppositio ei ollut "vastaanottavainen" Kufuorin sovitteluyrityksissä. Oppositio taas syytti hallitusta jyrkkyydestä. Oppositiopuolue ODM:n mukaan Kufuor esitteli presidentti Mwai Kibakille iltapäivällä sovintoehdotuksen, johon oppositio oli myöntynyt, mutta jonka presidentti torjui.

Kufuorin kansliasta kerrottiin, että kriisiä sovittelemaan muodostetaan nyt afrikkalaisista asiantuntijoista koostuva ryhmä, jota Annan ryhtyy johtamaan.

Kufuorin mukaan sekä oppositiojohtaja Raila Odinga,että presidentti Kibaki ovat suostuneet lopettamaan väkivaltaisuudet välittömästi ja toimimaan yhteistyössä Annanin ryhmän kanssa.

Odingan edustaja luonnehti viimeisiä keskusteluja Kufuorin kanssa hyvin intensiivisiksi ja vaikeiksi, vaikka sanoikin osapuolten näkökantojen lähentyneen toisiaan. Tapaamisessa olivat läsnä myös Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Jendayi Frazer sekä neljä entistä afrikkalaista valtionpäämiestä.

Kibaki ja Odinga eivät ole tavanneet kasvokkain Kibakin uudelleenvalinnan jälkeen.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.