Mainos

Koeputkilapsen sukupuolen valinnasta kiistaa Britanniassa

Britanniassa kiistellään parhaillaan siitä, saako koeputkilapsen sukupuolen valita. Asian puolustajat katsovat, ettei sukupuolen valinta vahingoita ketään. Vastustajat puolestaan pitävät valikointi syrjintänä.

Tulevaisuudessa Iso-Britanniassa asuva, hedelmöityshoitoa saava perhe voi kenties päättää, haluaako se lapsestaan tytön vai pojan. Britanniassa kiistelläänkin parhaillaan siitä, saako koeputkilapsen sukupuolen valita. Puolustajien mielestä sukupuolen valinta ei vahingoita ketään. Vastustat taas ovat sitä mieltä, että valikointi on syrjintää.

Britanniassa koeputkilapsen sukupuolen valinta nykyisellään on sallittua vain, jos lasta uhkaa sukupuoleen liittyvä geneettinen sairaus.

- Lapset eivät ole mitään kukka- asetelmia, joihin valitaan sitä ja tätä. Jokainen ihminen on yhtä arvokas. Jos valtisee toisen, syrjii toista, sanoo Elämän puolesta -kampanjan edustaja Josephine Quintavalle.

Britannian hedelmällisyyshoidoista vastaavat viranomaiset pohtivat, pitäisikö lapsen sukupuolen valinta laillistaa. Raportti on tarkoitus luovuttaa terveysministeriöön ensi vuoden alussa. Aiheesta väitellään kiivaasti.

- Sallivan argumentin mukaan ei ole valtion asia estää ihmisiä tekemästä jotain, mikä ei vahingoita ketään, toteaa etiikan asiantuntija, professori Tom Baldwin.

Suunnitelmallisia tyttöjä ja poikia tuskin syntyisi paljon, sillä valtaosa briteistä ei hyväksy sukupuolen valintaa. Tekniikka on myös vaativaa ja kallista.

Yhdysvalloissa puolestaan koeputkilapsen sukupuolen saa valita. Suomessa sen sijaan hedelmällisyyshoitoja koskevaa lakia ei ole lainkaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.