Mainos

Koe itsesi vanhuksena - Tutkijat kehittivät "ikääntymispuvun"

MIT:n tutkijat ovat kehittäneet asun, jonka avulla nuoret ihmiset pääsevät kokemaan ikääntymisen mukanaan tuomia rajoitteita.

MIT:n AgeLab -laboratoriossa kehitetty AGNES "Age Gain Now Empathy System" -ikääntymispuku saa nuoren ihmisen tuntemaan itsensä fyysisesti 75-vuotiaaksi henkilöksi, jolla on niveltulehdus ja diabetes.

AgeLabin johtaja Joseph Coughlin perustelee puvun kehittämistä sillä, että vanhuuteen liittyvien muutosten ymmärtämiseksi tarvitaan uusia työkaluja.

- Tutkimuksilla voidaan kyllä ymmärtää, mitä vanhemmat ihmiset tarvitsevat ja haluavat. Nuoremmat eivät kuitenkaan koskaan saa sellaista ahaa-elämystä, että miten vaikeaa purkin avaaminen tai autosta nouseminen voi ikääntyessä olla. Tähän AGNES luo uuden näkökulman, toteaa Coughlin Los Angeles Timesin sivuilla.

Ikääntymispuvun käyttäjä tuntee olonsa yhtä epämukavaksi kuin vanha ihminen, joka on koko elämänsä syönyt kehnosti eikä ole harrastanut liikuntaa.

Erikoiskengät tuovat kulkuun epätasapainoa. Samalla erilliset polviin ja kyynärpäihin kiinnitetyt hihnat rajoittavat nivelien liikettä.

Asuun kuuluvat käsineet luovat tuntumaa käsien ja ranteiden heikentyneistä liikeradoista ja vähentyneestä voimasta. Korvatulpilla rajoitetaan puolestaan kuuloa. Remmein varustettu kypärä painaa selkärankaa. Myös kenkiin on kytketty hihnoja, jotka vähentävät kävelystä joustavuutta ja tekevät askelista väkisin lyhyempiä.

- AGNES-asun käyttöä voi kuvata kolmella sanalla: Uupumus, kitka ja turhautuminen, kiteyttää Coughlin.

Ikääntymispukua on jo ehditty käyttää vanhuksille suunnattujen tuotteiden suunnittelussa. AGNES-järjestelmän avulla suunnittelijat ovat voineet itse kokeilla mitkä materiaalit ja minkälainen muotoilu sopii parhaiten ikääntyneille ihmisille. Myös vaateyritykset ja autotehtaat ovat kokeilleet asua ymmärtääkseen ikääntyneiden kuluttajien kohtaamia rajoitteita.

Ikääntymispuvun avulla voidaan myös kannustaa nuoria terveellisten elämäntapojen noudattamiseen.

- AGNES-asun mallintama fyysinen tila ei ole kaikkien kohtalo. Kyseessä on ihminen, joka ei ole syönyt tai liikkunut hyvin. Laitteen avulla nuoret saadaan satsaamaan pitkän ajan terveydentilaansa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.