Mainos

Koe-eläinten käyttö pysyi lähes ennallaan

Koe-eläimiä oli viime vuonna yhteensä noin 250 000. Suurin osa oli jyrsijöitä ja kaloja.

Koe-eläinten käytössä ei Suomessa ole tapahtunut suuria muutoksia. Maa- ja metsätalousministeriön selvityksen mukaan koe-eläinten käyttö kasvoi viime vuonna kuusi prosenttia toissavuotisesta. Tämä kuitenkin johtui lähinnä kalojen käytön lisäämisestä.

Viime vuonna Suomessa käytettiin koe-eläiminä noin 250 000:ta eläintä. Kalojen käyttö kasvoi noin 20 prosenttia. Muiden koe-eläinten käyttö erilaisissa kokeissa lisääntyi vain 0,4 prosenttia. Lihansyöjien käyttö väheni kymmenesosaan toissavuotisesta.

Koe-eläimistä suurin osa oli jyrsijöitä ja kaloja. Hiiriä eläimistä oli 47 prosenttia, rottia 11 ja kaloja 36 prosenttia. Lintujen osuus oli 2,2 prosenttia. Kissoja, apinoita ja matelijoita ei käytetty.

Kotieläinten käyttö hieman lisääntyi. Eniten kokeissa oli mukana sikoja, 1471. Nautoja ja lampaita oli kumpiakin noin 450 ja hevosia, aaseja ja risteymiä 125. Koiria oli kokeissa 103.

Kokeilla parannetaan ihmisten sairauksia

Eniten eläimiä käytettiin biologiseen perustutkimukseen (87 prosenttia) ja ihmisten sairauksiin liittyvään tutkimukseen. Ihmisen sairauksista eläimiä käytettiin erityisesti psyykkisten sairauksien, sydän- ja verisuonitautien ja syövän tutkimiseen.

Maatalousministeriö on EU:n säädösten ja eurooppalaisen koe-eläinsopimuksen mukaisesti raportoinut käytetyistä koe-eläimistä ja tehdyistä eläinkokeista Euroopan komissiolle ja Euroopan neuvoston pääsihteerille.

Ministeriö jakaa vuosittain apurahoja tutkimushankkeille, joissa tutkitaan eläinkokeille vaihtoehtoisia menetelmiä. Jaettava summa on viime vuosina ollut noin 34 000 euroa. Viime vuonna apurahaa sai kaksi tutkimusryhmää.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.