Mainos

Koe-eläinten käyttö kolminkertaistunut

Käytettyjen koe-eläinten määrä lähes kolminkertaistui lääke- ja eläinlääketieteellisessä tuotekehittelyssä ja tutkimuksessa viime vuonna. Maa- ja metsätalousministeriön tilastojen mukaan eniten kasvoi eläinkokeissa käytettyjen kalojen määrä. Nisäkkäitä käytettiin sen sijaan aiempaa vähemmän.

Käytettyjen koe-eläinten määrän huima nousu selittyy lähes kokonaan yhdellä laajalla tutkimuksella, jossa etsittiin malakiittivihreää korvaavaa lääkettä kalanpoikasten sairauksien ehkäisyyn. Kokeessa käytettiin yli 400000 kalaa, mikä seitsemänkertaisti eläinkokeissa käytettyjen kalojen määrän. Samalla kalojen osuus eläinkokeissa käytetyistä eläimistä hypähti 79 prosenttiin.

Yhteensä viime vuonna käytettiin eläinkokeisiin lähes 650000 eläintä, kun vuotta aiemmin lukema oli reilut 220000. Koe-eläiminä käytettyjen nisäkkäiden määrä taas aleni kuusi prosenttia aiemmasta. Nisäkkäillä tehdyissä kokeissa käytettiin eniten hiiriä ja rottia, yhteensä 123000.

Eläinsairaudet pääkohteena


Nousua oli nisäkäspuolella lähinnä vain sikojen ja hevosten määrissä, mitkä miltei kaksinkertaistuivat. Sikoja oli koe-eläiminä 1702 ja hevosia 75. Isoin vähennys tapahtui koirien eläinkoekäytössä, sillä niiden lukumäärä lähes puolittui 99:stä 57:ään. Kissoilla ja apinoilla ei tehty ainuttakaan eläinkoetta viime vuonna.

Lähes 70 prosenttia eläimistä käytettiin maa- ja metsätalousministeriön tilaston mukaan lääketieteellisen tutkimukseen, tuotantoon tai laadunvalvontaan. Noin kolmannes koe-eläimistä käytettiin biologiseen perustutkimukseen ja vain 0,5 prosenttia turvallisuusarviointiin.

Lääketieteellisissä tutkimuksissa ja tuotekehittelyissä selviteltiin koe-eläinten avulla lähinnä eläinten sairauksia. Vain kuusi prosenttia koe-eläimistä käytettiin ihmisten sairauksien tutkimiseen ja niihin liittyvien lääkkeiden kehittelyyn.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.