Mainos

"Kodittomasta Petteristä" tuli hitti Norjassa – tapauksen jälkeen kodittomat alettiin huomata

”Petter Uteligger” -sarjasta on tullut ilmiö Norjassa. Norjalaiset ovat seuranneet 37 -vuotiaan Petter Nyqvistin elämää kodittomana ja rahattomana Oslon keskustan talvisilla kaduilla.

Vähän ennen puoltayötä marraskuun 12. päivänä vuonna 2014, 2-vuotiaan tytön isä, Petter, jätti mukavan perhe-elämän ja kodin Norjan Kolsåsissa, Oslon esikaupunkialueella. Petter luopui rahoistaan ja puhelimestaan 52 päivän ajaksi. Ainoa omaisuus oli päällä olevat vaatteet. Päämääränä oli dokumentoida, millaista on elää ilman kotia ja tavaraa. Kodittomana kerjäläisenä ja roskisdyykkarina.

Oslon keskustaan

Petter päätti toteuttaa kokeilunsa Oslossa, koska Kolsås on liian pieni ja idyllinen. Kotipaikka on tunnettu lähinnä kiipeilystä ja laskettelurinteestä. Sieltä ei myöskään ollut liian pitkä matka pääkaupungin keskustaan.

Kadulla elämisen realiteetit tulivat Petterille selviksi jo ensimmäisen vuorokauden aikana. Hän on purkanut tuntojaan YouTubessa.

Alla olevalla YouTube -videolla Petter viettää ensimmäistä yötään kadulla. 

Pahvimukin vieressä istuva kerjäläinen on tuttu näky monille. Petter kertoo ”ulkopuolisuuden” tunteista kerjätessään ensimmäistä kertaa.

Petter kerjää ensimmäistä kertaa

Uusia tuttavia

Petter sai tuttavikseen lukuisia kadulla asuvia kodittomia, joilla oli tarina kerrottavanaan. Jaksoja kuvattiin reilun viidenkymmenen päivän aikana kuusi.

Ensimmäisessä jaksossa hän tutustuu Sveiniin, jonka kanssa hän päätyy asuntolaan juomaan punaviiniä. Petterille Sveinin tapaaminen oli onni, sillä koditon opettaa Petterille,  miten kaduilla eletään.

Turvallisuuteen tottunut mies pelkää ennen kaikkea väkivaltaa ja pelko vaikeuttaa nukkumista. Aikaa kuluu turvallista paikkaa etsiessä. Jossain vaiheessa ystävyys Sveinin kanssa johdattaa miehet metsään, jossa seurataan yhteisen projektin toteuttamista.

Svein ja Petter pystyttävät teltan keräämästään rojusta.

– Sinä pyörit siinä vain kameran kanssa, mutta et tee mitään, valittaa Svein.


Jossain vaiheessa miesten välit kuitenkin viilenevät ja Petter joutuu etsimään kadulta uusia ystäviä. Hän tapaa muun muassa Henryn, joka asuu vajassa ja yrittää tienata Ruotsissa asuvalle perheelleen elantoa.

Kjell Gunnar puolestaan asuu parkkitalossa ja yrittää kerätä varoja kustantaakseen heroiiniriippuvuutensa.

Petter tapaa myös autotallissa asuvan Julian, joka uskoo parempaan tulevaisuuteen ja siihen, että hän pääsee joskus muuttamaan takaisin kotiinsa Romaniaan. Ida kerjää rahaa päästäkseen jouluksi äitinsä luokse.

Kun Petterin päivät kaduilla lähenevät loppuaan, hän viettää vielä aikaa Caramnin kanssa. Caramn johtaa Norjan suurinta romanialaisjoukkoa ja asuu vajassa Nordstrandissa. Uuden vuoden Petter viettää Jonnan ja Cristerin kanssa, jotka ovat aikeissa lähteä elämänsä seikkailulle.

Kurkistus ohitettuun maailmaan

Norjassa ohjelmaa lähettänyt TV2 pitää sarjaa oikeaan aikaan tehtynä dokumentointina ja kurkistuksena maailmaan, jonka kaikki tietävät olevan olemassa.

– Ajoitus oli loistava, jos ajattelee millaisessa yhteiskunnassa elämme nykyään, kommentoi TV2 ohjelmajohtaja Trond Kvärström.

Sarjalla on ollut jopa 700 000 katsojaa televisiossa ja sosiaalinen mediassa tuhansia seuraajia.

Petterin mukaan sarjan vastaanotto on ollut huikea ja se on saanut aikaan asennemuutoksen ihmisten suhtautumisessa kodittomiin.

– Monet, jotka asuvat kaduilla ja erilaiset järjestöt, jotka työskentelevät kodittomien kanssa ovat huomanneet muutoksen. Sehän tässä on tärkeintä.

Yhteydenpito jatkuu

Petter on pitänyt yhteyttä kadulla tapaamiinsa ihmisiin. Yhden kodittomista, Noen, dokumentaristi on tavannut kymmeniä kertoja. Muita muutaman kerran.

– Kun menen käymään Oslossa, varaan aina ylimääräistä aikaa, jotta minulla on mahdollisuus jutella rauhassa kaduilla tapaamieni ihmisten kanssa.

Sarjaan on tulossa myös pääsiäisenä esitettävä erikoisjakso, jossa Petter tapaa ystäviään kadulla.

– Minusta on hienoa, että sarja on kiinnittänyt niin paljon huomiota kodittomiin ja heidän elämäänsä. On hienoa että ihmisiä kiinnostaa, mitä kodittomille nyt kuuluu, sanoo Petter Nyqvist TV2:n haastattelussa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.