Mainos

Kodintekstiilien lumoa

Piristä kodin ilmettä uusilla, kauniilla kodintekstiileillä. Talven sisustustekstiileissä on tarjolla runsaasti lämpimiä sävyjä perinteisempien vaaleiden sävyjen lisäksi. Tekstiileillä voi leikkiä ja yhdistellä kirkkaita värejä reippaasti keskenään. Kodintekstiileillä saa luotua lämpimän ja kodikkaan, omannäköisen tunnelman kotiin kuin kotiin.

Moni sisustamisesta nauttiva haluaa aika ajoin, useimmiten keväällä ja syksyllä, tehdä kotiinsa pieniä muutoksia omien tunnelmien, trendien, vuodenaikojen tai esimerkiksi juhlapäivien mukaan. Sisustustekstiilejä vaihtelemalla koti saa hetkessä uuden ilmeen. Tekstiilit ovatkin helppo keino väreillä ja tyyleillä leikittelyyn. Niillä kotiin saadaan vaihtelua, mutta tarkoin harkittu perusteema pysyy yhtenäisenä.

Kodikasta tunnelmaa

Valinnanvaraa tekstiileissä on runsaasti, joten kannattaa valita rauhassa juuri omaa värimaailmaa miellyttävät sävyt. Muun muassa punaisen ja valkoisen yhdistelmä on aina yhtä trendikäs sekä erittäin toimiva tehokeino saada kodin yleisilmeestä pirteän naisellinen sekä energinen. Punaisen ja valkoisen sävyt sopivat kaikkiin vuodenaikoihin, ja molemmat sävyt ovat helposti yhdisteltävissä kodin huonekalujen materiaalipintoihin, esimerkiksi tummaan puuhun.

Syksyn ja talven vahvoja sävymaailmoja on hyvä lisäillä kodin sisutukseen pienien yksityiskohtien kautta ja pitää suuremmat pinnat vaaleina tai esimerkiksi mokanruskeina. Kodin tunnelman luomisessa kannattaa siis panostaa ennen kaikkea kauniisiin pieniin yksityiskohtiin sekä uudistaa aika ajoin verhot, koristetyynyt ja esimerkiksi torkkupeitot sohvien nurkissa ja nojatuolien kädensijoilla. Tyynyt voivat vallan mainiosti olla kaikki erikokoisia ja vaikka erikuosisiakin, kunhan ne ovat sävymaailmaltaan sopusoinnussa. Esimerkiksi olohuoneen sohvaan saa nopeasti aivan uuden ilmeen, kun tunnelman luojaksi ostaa erikokoisia sisustustyynyjä.

Kodikas tunnelma on parhaimmillaan silloin kun kodista on saatu asukkaansa näköinen. Toiselle kodikkuus saattaa muodostua tumman ja vaalean sävyjen kontrasteista, toiselle lukuisista pienistä yksityiskohdista sekä lämpimistä sävymaailmoista. Koska mieltymyksiä on runsaasti, ei ole olemassa vain yhtä oikeaa tapaa sisustaa kotia.

Värien leikkiä myös makuuhuoneisiin

Tekstiileillä voi leikkiä myös makuutiloissa. Perinteisesti pussilakanat ja muut vuodevaatteet ovat hyvin rauhallisen sävyisiä ja printtikuvioinnit ovat yksinkertaisia. Nyt vuodevaatteissa nähdään myös toinen toistaan näyttävämpiä kuviointeja. Värimaailmat ovat aikaisempaa huomattavasti reippaampia. Eritoten lastenlakanoissa on esillä runsaasti erilaisia veikeitä hahmoja ja humoristia yksityiskohtia. Lastenlakanoiden teemaa voi myös jatkaa saman sarjan verhoilla, matoilla ja torkkupeitoilla, jolloin huoneesta saadaan luotua yhtenäinen kokonaisuus.

Makuuhuoneen tekstiileillä saadaan luotua ylellistä sekä näyttävän näköistä ilmettä ja ennen kaikkea mukavuuden tuntua lepohetkiin. Kauniisti ja raikkaasti sisustetussa makuuhuoneessa viihtyy paremmin ja uni maistuu makeammalta. Petivaatteiden lisäksi makuuhuoneiden ilmettä voidaan parantaa uudistamalla tai vaihtamalla verhot, petipeitteet ja matot aika ajoin. Lisäksi sängyn päälle voi ostaa erikokoisia sisustustyynyjä kruunaamaan huolitellut kokonaisuuden.

Rauhallisia kontrasteja

Luonnonläheisillä materiaaleilla sekä suurilla vaaleilla pinnoilla saadaan luotua raikas, avoin ja rauhallinen tunnelma. Lisäksi vaaleasävytteinen koti antaa usein puhtaan vaikutelman. Vaaleita suurempia pintoja voi hyödyntää muun muassa verhoissa, suurempien huonekalujen tekstiilipinnoissa sekä lattiamatoissa.

Kun esimerkiksi olohuoneen yleisvaikutelma on hyvin vaalea, voi huoneeseen halutessaan sijoittaa muutamia voimakkaansävyisiä tyynyjä tai peitteitä, jolloin huoneeseen saadaan veikeää lisäilmettä. Vaaleiden sävyjen kanssa voi myös yhdistellä puun ja heinän sävyisiä esineitä, tai ikkunoihin voi asentaa ikkunoihin puiset sälekaihtimet, jolloin huoneeseen saadaan rauhallisia kontrasteja.

Kodin sisustamisessa on hyvin pitkälti vapaat kädet, ainoina rajoina ovat oma maku ja mielikuvitus sekä luonnollisesti taloudelliset realiteetit. Uusia kodintekstiilejä valitessa on hyvä muistaa, etteivät ne ole kertakäyttötuotteita vaan muodostuvat osaksi oman kodin historiaa, vuosien kiertoa ja mikä tärkeintä – oman kodin lämmintä tunnelmaa.

Teksti: Johanna Tamminen / Mediafocus
Kuvat: Finlayson, Indiska, Marimekko

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.