Kodin tupakointikielto ehkäisee lasten sauhuttelua

Tutkijat yllättyivät siitä, kuinka voimakas yhteys vanhempien tupakoinnilla ja kodin tupakointisäännöillä on lasten tupakointiin.

Vanhempien rooli lasten tupakoinnin estämisessä on jäänyt liian pienelle huomiolle - tupakoinnin ehkäisyssä on keskitytty vain lainsäädäntöön sekä terveyskasvatukseen.

Joka viides 14-18-vuotias nuori tupakoi päivittäin, ja joka kahdeksas 12-vuotias on kokeillut tupakkaa. Tampereen yliopiston terveystieteen laitoksella tehdyn tutkimuksen mukaan kodin tupakointikielto vähentää lasten tupakoinnin riskiä moninkertaisesti verrattuna koteihin, joissa saa tupakoida.

Kodin tupakointikielto on yleensä yhdistetty vain tupakansavulle altistumisen ehkäisyyn. Tutkimuksessa osoitettiin ensimmäistä kertaa tupakointikiellon merkitys myös lasten tupakoinnin aloittamiselle.

Nuorista ja lapsista 60 prosenttia ilmoitti, että heidän kodissaan on täydellinen tupakointikielto. Tutkimukseen osallistui lähes 6000 12-18-vuotiasta lasta ja nuorta.

Tutkijat yllättyivät tuloksista

Tutkimuksen johtaja, kansanterveystieteen professori Arja Rimpelä kertoo, että vanhempien tupakoinnin ja kodin tupakointisääntöjen huomattavan voimakas yhteys lasten tupakointiin oli tutkijoille yllätys. Rimpelän mukaan tupakoivien vanhempien lapset ovat todellisessa riskiryhmässä. Täysin uutta tietoa puolestaan on kotien tupakointikieltoa koskevat tulokset.

- Merkittävää on systemaattisen tupakointikiellon teho. Vaikka vanhemmat itse polttaisivat, he voivat kiellolla viestiä lapselle, että tupakointi on ongelma eikä polttaa voi missä vain. Lisäksi on muistettava, että tutkimuksessa tätä on kysytty lapselta. Jos vanhemmat ovat kieltäneet tupakoinnin kotona, se tarkoittaa sitä, että kukaan ei kotona polta. Ulkona polttamisesta emme kysyneet, Rimpelä tähdentää.

Vanhempien ymmärrettävä oma esimerkkinsä

Rimpelän mukaan lasten ja nuorten tupakoinnin ehkäisyssä on unohdettu vanhempien ja kodin merkitys.

- Vanhempia pitäisi informoida enemmän. Heidän pitäisi tietää sekä oman tupakointinsa että systemaattisen tupakointikiellon vaikutus lapsiinsa. Tupakointikiellolla lasta suojellaan kahdella tavalla. Ensinnäkin lapsi tietää, että tupakointi ei ole suotavaa ja toiseksi lapsi ei altistu savulle, toteaa Rimpelä.

Rimpelä näkee vielä lainsäädännössäkin töitä, kuten tupakanmyynnin luvanvaraistamisen ja julkisten tilojen savuttomuuden edistämisen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat