Kodeissa heitetään miljoonia kiloja syömäkelpoista ruokaa roskiin

Suomalaiskodeissa haaskataan ruokaa urakalla. Vuodessa roskiin päätyy jopa 160 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa, yli 20 kiloa jokaista suomalaista kohden. Hukkaan heitetyn ruuan arvo on 500 miljoonaa euroa vuodessa.

- Jos miettii esimerkiksi nelihenkistä perhettä, niin kaikki se ruokahävikin määrä rahassa tarkoittaa, että heitetään useita satoja euroja vuositasolla roskikseen siinä samalla, kertoo ruokahävikkiä selvittänyt tutkimuspäällikkö Juha-Matti Katajajuuri Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta (MTT).

Syitä ruokahävikkiin on monia.

- Ihan arkisia syitä: lautaselle jää ruokaa, ruokaa laitetaan tarvetta enemmän, puuttuu suunnitelmallisuutta ostosten teossa, ei hyödynnetä tähteitä. Osittain kyse on myös välinpitämättömyydestä, arvelee Katajajuuri.

Monet kuluttajat luottavat liikaa tuotepakettien päivämääriin sen sijaan, että maistaisivat ja haistaisivat tuotteita.

- Tosi monella kuluttajalla mene sekaisin parasta ennen - tai viimeisen käyttöpäivän merkinnät. Ilmeisesti aika monikin reagoi, kun näkee jonkun päivämäärän menneen yli, niin se automaattisesti päätyy roskiin, harmittelee Juha-Matti Katajajuuri.

Pyhäinpäivän päivällisen voi valmistaa myös hävikkiruuasta

Roskiin heitetty ruoka on myös merkittävä ympäristökysymys.

- Kaikki roskiin heitetyn ruuan tuottamiseen kuluneet päästöt syntyvät täysin turhaan. Tämä turha tuotanto vastaa 100 000 henkilöauton vuotuisia päästöjä, laskee Katajajuuri.

Huomenna pyhäinpäivänä monessa kodissa valmistetaan ylijäämäruuasta roskaruokaillallinen. Facebook-kampanjassa osallistujia on ilmoittautunut jo reilusti yli 200.

- Ruokahävikistä puhutaan tosi paljon, mutta kukaan ei oikeastaan tee mitään. Paras keino muuttaa tämä on jokaisen kotona, koska suurin osa ruuasta lentää roskiin kodeissa, perustelee roskaruokaillallisen ideoinut kaupunkiaktiivi Arto Sivonen.

Roskaruokaillallisten reseptejä kerätään talteen ja ne päätyvät nettikeittokirjaksi, jota kaikki jämäruokien hyödyntämisestä kiinnostuneet voivat hyödyntää.

Lue myös:

    Uusimmat