Mainos

Knuuttilan pidätys ei yllättänyt venäläisaktivistia

Suomessa vieraileva venäläinen ympäristöaktivisti ei pidä Suomen ympäristökeskuksen tutkijan Seppo Knuuttilan kahden viikon takaista pidätystä näytteenottomatkalla yllätyksenä.

- Stalinin aikana Venäjällä Stalin sanoi, että kun ei ole ihmistä, ei ole ongelmaa. Luulen, että Venäjän nykyinen hallitus ja poliitikot jatkavat samoilla linjoilla. Jos henkilö pidätetään, ongelma häviää. Ei henkilöä, ei tietoa, ei ongelmia, kuvailee Green World -ympäristöjärjestön puheenjohtaja Oleg Bodrov venäläisviranomaisten tapaa ratkaista ongelmia.

Bodrov on entinen ydintutkija, joka nykyään keskittyy venäläisten ydinvoimaloiden turvallisuusriskien paljastamiseen. Bodrov asuu Sosnovyi Borissa. Hänellä on myös omakohtaisia kokemuksia viranomaisten mielivallasta.

- Kuusi vuotta sitten kimppuuni hyökättiin kadulla Sosnovyi Borissa. Jouduin kuukaudeksi sairaalaan.

Bodrov uskoo, että turvallisuus on viime vuosina hieman parantunut, kun ympäristöaktivisteja on tullut lisää ja kansainvälinen yhteistyö on laajentunut.

- Ennen vastustin ympäristön turmelemista yksin, mutta nyt meitä on enemmän. Luulen, että sekä minä että ympäristö olemme nyt paremmassa turvassa.

Venäjällä ei puhuta ympäristöongelmista

Ympäristöaktivistien toiminta ei silti ole Venäjällä helppoa.

- Nyt ei ole paras aika olla venäläinen järjestöaktivisti. Meillä ei ole mahdollisuuksia saada mediajulkisuutta Venäjällä, koska tiedotusvälineet ovat valtion valvonnassa. Minun on huomattavasti helpompi saada ongelmat julkisuuteen Suomen, Saksan tai Yhdysvaltojen tiedotusvälineissä kuin Venäjällä, kertoo Bodrov.

Bodrov tuhahtaa Venäjän hallituksen ympäristöpolitiikalle.

- Silloin tällöin puhutaan uusiutuvasta energiasta, mutta todellisia toimia tai investointeja ei ole. Ympäristöasiat ovat kuin poliittista jätettä, ei todellista toimintaa.

Bodrov on Suomessa, koska hän vastustaa uuden sähkönsiirtokaapelin rakentamista Sosnovyi Borista Viipuriin ja sitä kautta Suomeen. Hän pelkää uuden siirtokaapelin lisäävän ydinsähkön kysyntää ja johtavan Sosnovyi Borin vanhojen ydinreaktoreiden käyttöiän pidentämiseen.

- Se ei ole riski ainoastaan Venäjälle, vaan kaikille Itämeren valtioille.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.