Kloori altistaa huippu-uimareita astmalle

Vajaa kolmannes huippu-uimareista sairastaa astmaa. Suurena syntipukkina tässä on uimahallien kloori: kahden tunnin aikana uimari voi hengittää jopa kuusi grammaa haitallista kloorikaasua. Astmasta kärsivät muutkin kestävyysurheilijat sekä kesä- että talvilajien puolella.

Moni yhdistää astmariskin talviurheiluun, erityisesti kilpahiihtoon. Yhtä yleistä astma on kuitenkin myös kesälajien kestävyysurheilijoilla.
-He harjoittelevat ja kilpailevat olosuhteissa, joissa altistutaan erilaisille ärsykkeille kuten kylmälle ilmalle, siitepölyille, klooriyhdisteille ja ilman epäpuhtauksille sisähalleissa, kertoi lääketieteen tohtori Ilkka Helenius Tampereen lääkäripäivillä.

Astma onkin erittäin alidiagnosoitu tauti kesälajien urheilijoilla.
-Valtaosa urheilijoista ei tiedä asiasta ja ihmettelee toistuvaa yskää, nuhaa ja suorituskyvyn vaihteluita.

Nykyisten tutkimusten valossa näyttää siltä, että uimareiden keuhkot eivät vaurioidu pysyvästi. Jos altistuminen ärsykkeille lakkaa, astmaoireet todennäköisesti häviävät. Heleniuksen mukaan urheilulääketieteessä ei ole kiinnitetty riittävästi huomiota allergia- ja astmaongelmiin. Hän muistuttaa myös, että astmaattisia tulehdusreaktioita pitäisi hoitaa aikaisempaa tehokkaammin.
-Nykyisin käytetään lähinnä keuhkoputkia laajentavia lyhytvaikutteisia lääkkeitä. Kuitenkin myös taustalla olevaa tulehdusreaktiota pitäisi hoitaa hengitettävillä kortisonisumutteilla.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat