Mainos

Klebanov: Kursk nostettava "ekologisista" syistä

Ydinsukellusvene Kurskin hylky ei aiheuta radioaktiivista vaaraa ainakaan 10 vuoteen, mutta se on silti nostettava meren pohjasta "ekologisten" syiden vuoksi, sanoi Venäjän varapääministeri Ilja Klebanov.

Klebanov johtaa hallituksen asettamaa komiteaa, joka tutkii syitä Kurskin uppoamiseen. Kursk upposi elokuussa vieden mukanaan koko 118 hengen miehistön. -Kurskin nostaminen lievittää jännitystä ja karkottaa kansainvälisen yhteisön pelon siitä, minkälaisen ekologisen uhkan se muodostaa Barentsinmerelle, hän sanoi. Hänen mukaansa merenalainen korroosio ei syövytä sukellusveneen kahta ydinreaktoria eikä näin ollen aiheuta radioaktiivisia vuotoja.

-Kansainväliset asiantuntijat ja ydinreaktorien valmistajat ovat sanoneet, ettei vaaraa ole ainakaan kymmeneen vuoteen, mutta meidän on nostettava hylky, poistettava reaktorit ja saatava asia päätökseen, koska muussa tapauksessa se tulee olemaan jatkuva kansainvälinen ongelma, Klebanov sanoi.

Hänen mukaansa hylyn nostamisen ei pitäisi maksaa 80 miljoonaa dollaria (noin 547 miljoonaa markkaa) enempää. Klebanov sanoi toivovansa, että operaatio voitaisiin käynnistää ensi kesänä. Operaation kustannusten kattamiseksi on perustettu kansainvälinen rahasto. Kurskin uppoamisen syy on yhä epäselvä. Venäjän viranomaiset suosivat ajatusta siitä, että Kursk törmäsi ulkovallan sukellusveneeseen ja upposi. Pois suljettu ei ole myöskään se mahdollisuus, että yhdessä sukellusveneen torpedokäytävässä sattui räjähdys tai että vene törmäsi toisen maailmansodan aikaiseen miinaan.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.