Mainos

Klassikot täyttävät kesäteatterit, uusia tekstejä vähän

Suomen yli kahdensadan kesäteatterin runsas näytäntökausi on alkamassa. Tänä kesänä klassikoita esitetään tavallista enemmän ja kaikista kevein ohjelmisto on väistymässä.

Tuttuun tapaan kesäteatterit välttävät riskejä ja uusia tekstejä esitetään vain vähän. Suomi on poikkeuksellinen maa; lyhyt kesämme saattaa olla kylmä, silti vähintään 600 000 meistä on valmis ottamaan sen riskin, että katsomossa sataa. Muissa maissa ei tapaa tässä mitassa tunneta.

-Ihmiset lähtee katsomaan kesäteatteria sillä lailla, että lähdetään piknikille tai viettämään kesäiltaa. Kesäillan luonne on Suomessa kauhean ihana ja siihen sopii kesäteatteri, vaikka välillä vähän sataa ripsottaiskin, arvelee Ryhmäteatterin toinen taiteellinen johtaja Mika Myllyaho, joka ohjaa Suomenlinnassa Valtameren yllä -näytelmää.

Kesäyleisö rakastaa vauhtia, huumoria ja musiikkia. Tyypillisesti kesäteatterinäytelmä kertoo paikasta, jossa se esitetään. Hauholla, Miekan maatilan pihapiirissä, näytellään Niskavuori-sarjaa kymmenettä kesää. -Tämä talo on ikään kuin Niskavuoreksi rakennettu, mutta jos sellainen näytelmä syntyisi, joka voitais tässä miljöössä esittää ilman, että tässä tarvis hirvittävästi rakentaa mitään lavasteita, niin miksei sitäkin voisi kokeilla. Mutta jotenkin tämä Niskavuori on asettunut tänne Hauholle, kertoo ohjaaja Mikko Nousiainen Hauhon näyttämötaiteen harrastajat ry:stä.

Kaunis Veera ja Rosvo-Roope -tyyppiset kevyet kliseenäytelmät eivät enää vedä, mutta turvallisia klassikoita esitetään sitäkin enemmän. Vain muutama uskaltaa Ryhmäteatterin tavoin tarttua uusiin teksteihin, joissa käsitellään tätä aikaa. -Se on vähän niin kuin roadmovie, kuvailee Mika Myllyaho Ryhmäteatterin näytelmää. -Koko ajan tapahtuu jotakin ja olen halunnut laittaa siihen aika paljon actionia. Siellä sisällä on kuitenkin aika vahvoja väitteitä, joita Sami Keski-Vähälä on sinne kirjoittanut. Se herättää ihmisissä ajatuksia, että ne on käynyt katsomassa kesäteatterin, missä on jonkunlaista sisältöä ja väitettä tästä yhteiskunnasta, niin kyllähän se on niin ku pirun mielenkiintoista.

Suomen kesäteatterit ovat syntyneet vahvan nuorisoseura- ja työväenyhdistystoiminnan peruina. Harrastajille ne ovat ainutlaatuinen tapa päästä näyttämölle ammattilaisten rinnalle. Yleisölle ne voivat olla kimmoke mennä teatteriin myös syksyllä.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.