Mainos

Klami: Urheiludoping rangaistavaksi

Vilpillisin keinoin saavutettu menestys voi olla jopa törkeä rikos. Huippu-urheilun doping on rangaistava petoksena, esittää Helsingin yliopiston oikeustieteen professori Hannu Tapani Klami Turun Sanomissa. Nykyisen oikeuden mukaan Klami sanoo pitävänsä dopingia huippu-urheilun tasolla törkeänä tai tavallisena petoksena taikka sellaisten rikosten yrityksenä tai avunantona. Klami muistuttaa, että petos on hyötymis- tai vahingoittamistarkoituksessa tapahtuvaa toisen erehdyttämistä taloudellista arvoa omaavaan määräämistoimeen.

Kirjoittaja huomauttaa, että törkeä petos on rikoslain mukaan raskas rikos, josta seuraa vankeutta neljästä kuukaudesta neljään vuoteen.

-Mitä muuta doping huippu-urheilun tasolla on kuin petosta tai törkeää petosta?, kirjoittaja kysyy. Hän muistuttaa, että stipendiurheilijat sitoutuvat noudattamaan sääntöjä, mm. dopingin kieltoa.

Ala-Tikkurilasta löydetyn lääkärinlaukun verisistä neuloista ja tyhjistä dopingainepusseista Klami haluaa oikaista väärinkäsityksen: poliisin asia on aloittaa esitutkinta, jos on syytä epäillä rikoksen tapahtuneen. Hän ihmetteli, miksei hiihtoliitto tehnyt opetusministeriön ohessa tutkintapyyntöä.

-Vai eikö hiihtoliiton ylintä johtoa ollutkaan erehdytetty dopingilla, ja sillä oli syytä salata tämä asiantila, professori Klami kysyy.

DNA voidaan todeta hiuksista

Kirjoittaja muistuttaa, että DNA voidaan todeta muutoinkin kuin verikokein, jopa hiuksista.

-Esteitä asian juridiselle selvittämiselle ei epäillyn rikoksen vakavuuden huomioon ottaen ole, kirjoittaja korostaa. Toisaalta hän vertaa sallitun ja kielletyn rajaa kuin veteen piirretyksi viivaksi ja kysyy, miksi kieltää esimerkiksi alppimajaharjoittelu kotimaassa, kun samanlaiset olosuhteet voi saavuttaa menemällä alpeille.

Klami arveli, että dopingin rangaistavuutta koskeva rikosoikeudellinen uudistus on tarpeen, mutta huippu-urheilun osalta turha, jopa epätoivottava lievennys nykytilanteeseen verrattuna.

-Ammattimaisessa huippu-urheilussa ei uusia säännöksiä tarvittaisi. Päinvastoin uudistus saattaisi merkitä rangaistavuuden lieventymistä, jos uudet säännökset tulkittaisiin tuomioistuimissa erityissäännöksiksi, jotka syrjäyttäisivät petosrikoksia koskevat yleisemmät säännökset, professori Klami kirjoittaa.

-Uudistuksella olisi merkitystä enintää siinä mielessä, että rangaistavaksi tulisi doping juniorivalmennuksen ja kuntourheilun yhteydessä, Klami ajattelee kauhulla entisen DDR:n uimarityttöjen kokemuksia.

Dopingin harrastelijamainen käyttö ei sinänsä tulisi kuulumaan rangaistavuuden piiriin. Klami viittaa doping-säännöstön julistamiin kiellettyihin lääkkeisiin, jotka saattavat lääkärin valvonnassa olla tarpeen kenelle tahansa esimerkiksi impotenssista, vaihdevuosivaivoista tai kovasta hevosyskästä kärsivälle sairauden hoitoon.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.