KL: Tänne tulisi monia ketjuja - jos vain yrittäjät innostuisivat

Moni kansainvälinen ketju tulisi Suomeen heti, jos franchising-ketjulle löytyisi vetäjä, kertoo Kauppalehti.

Suomeen halajavien yritysten joukossa on esimerkiksi muotiketjuja USA:sta, Euroopasta ja Pohjoismaista. Myös ravintolaketjut etsivät markkinapaikkaa Suomesta.

Kauppakeskuksia pyörittävän Cityconin uusasiaakkuuksista vastaavan johtajan Nora Immosen mukaan halukkaita franchising yrittäjiä ei tunnu löytyvän mistään.

– Suomessa franchising nähdään usein kapeasti, vaikka se tarjoaisi monia erilaisia työmahdollisuuksia. Joskus kyse on luksusliikeketjusta, joka hakee yhden liikkeen vetäjää, joskus etsitään maatoiminnan käynnistäjää, Immonen sanoo Kauppalehdessä.

Suomen Franchising-yhdistyksen toiminnanjohtaja Juha Vastamäen mukaan koko maan franchising-toiminnasta vastaavien yrittäjien löytäminen on vaikeaa, sillä vetäjään kohdistuvat vaatimukset ovat suuret.

– Maaoikeuksien omistajalta vaaditaan kykyä investoida ja osaamista ketjun toimialasta. Yleensä vetäjäksi ryhtyy joku kokenut yrittäjä tai jo toimiva yritys tai ketju, joka haluaa ottaa hoitaakseen uuden liiketoiminta-alueen, Vastamäki sanoo Kauppalehden haastattelussa.

Vastamäen mukaan franchising-yrittäjyys on kuitenkin kasvussa Suomessa. Tunnetut brändit, kuten Kotipizza, R-Kioski ja Kiinteistömaailma ovat lisänneet yrittämismuodon tunnettuutta. Myös heikolla taloustilanteella on vaikutusta asiaan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat