Mainos

KKO tuomitsi kuopiolaispedofiilin vankilaan

Itä-Suomen hovioikeuden viimevuotinen, vapauttava kohupäätös muutettiin ehdottomaksi vankeusrangaistukseksi.

Korkein oikeus on tuominnut kuopiolaismiehen kahdeksi vuodeksi vankeuteen lapseen kohdistuvasta haureudesta.

KKO muutti Itä-Suomen hovioikeuden viime vuonna tekemää kohupäätöstä, jonka mukaan miehen vankeustuomio ja vahingonkorvaukset hylättiin. Miestä syytettiin viiden pojan hyväksikäytöstä. KKO hylkäsi hovioikeuden tapaan suurimman osan syytteistä.

Uhreihin kohdistuvia tekoja ei pidetty törkeinä, ja teoista neljä katsottiin vanhentuneiksi. KKO:n mukaan eläkeikäisen miehen teot eivät osoittaneet erityistä raakuutta tai julmuutta, eikä niitä sen vuoksi voitu pitää törkeinä. Lapsen seksuaalisen hyväksikäytön vanhenemisaika on 10 vuotta, törkeän 20. Yhden hyväksikäytetyn pojan kohdalla syyte oli kuitenkin ehditty nostaa ennen syyteoikeuden vanhenemista. Tästä tuli myös KKO:n tuomio. Tapausta ei otettu tutkintaan hovioikeudessa, koska uhri kuoli vuonna 2000.

Päätös ei ollut yksimielinen

KKO:n mukaan kuopiolainen oli harjoittanut sukupuoliyhteyteen verrattavaa haureutta vuonna 1979 syntyneen pojan kanssa vuosina 1991-1995.

Mies oli antanut pojalle rahaa ja viinaa korvaukseksi, kun tämä oli nostanut hänet vinssillä sukupuolielimistä ilmaan. Mies oli saanut pojan lahjomalla myös masturboimaan häntä riiputtamisen aikana useita tunteja kerrallaan.

Mies tuomittiin alun perin Kuopion käräjäoikeudessa vuonna 2002 viiden lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Teot alkoivat jo vuonna 1988, ja uhrit olivat tuolloin alle 15-vuotiaita.

Mies ei kiistänyt tekoja käräjä- eikä hovioikeudessa. Nyt jo kolmekymppiset uhrit kertoivat KKO:ssa, että hyväksikäyttö oli aiheuttanut vuosien painajaisia ja monenlaisia mielenterveysongelmia.

Uhrit vaativat KKO:ssa jättikorvauksia. Oikeus tuomitsi kuopiolaismiehen maksamaan kolmelle uhrilleen yhteensä 28000 euron korvaukset. KKO hylkäsi miehen vaatimuksen päästä mielentilatutkimukseen.

Päätös ei ollut yksimielinen. Kaksi KKO:n jäsentä olisi tuominnut miehen käräjäoikeuden tapaan viidestä törkeästä lapseen kohdistuvasta haureudesta 3 vuoden ja 6 kuukauden vankeusrangaistukseen.

Pohjalaispedofiilien tuomiot lievenivät

KKO antoi tiistaina kaksi muutakin ennakkopäätöstä lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista. Molemmissa lievennettiin Vaasan hovioikeuden antamaa tuomiota. Toisessa tapauksessa lapualaismiehen vuonna 2003 saama tuomio kolmesta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä muutettiin yhdeksi lapsen seksuaaliseksi hyväksikäytöksi.

Miehen kolmen ja puolen vuoden vankeustuomio muutettiin 8 kuukauden ehdolliseksi tuomioksi. Hän oli käyttänyt hyväkseen vaimonsa veljentytärtä kesäasunnoilla Pohjanmaalla. Toisessa tapauksessa puolestaan alavutelaismiehen vuonna 2003 saama tuomio törkeästä lapseen kohdistuvasta haureudesta lievennettiin lapseen kohdistuvaksi haureudeksi. KKO ei löytänyt teoista erityistä raakuutta tai julmuutta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.