Mainos

KKO poisti Jippii-johtajan vankeustuomion - taustalla seurustelusuhde

Korkein oikeus (KKO) on poistanut Helsingin hovioikeuden Jippii-yhtiön hallituksen puheenjohtajana toimineelle henkilölle antaman tuomion. Asia palautetaan hovioikeuteen uudelleen käsiteltäväksi.

Hovioikeus oli tuominnut hallituksen puheenjohtajan kirjanpitorikoksesta ja arvopaperimarkkinoita koskevasta tiedottamisrikoksesta kahdeksi vuodeksi vankeuteen. Lisäksi hovioikeus määräsi hänet liiketoimintakieltoon.

Korkeimman oikeuden päätös liittyy tuomion saaneen henkilön kanteluun tuomiostaan. Kantelussa hallituksen puheenjohtaja väitti, että yksi hovioikeuden tuomareista oli ollut esteellinen käsittelemään juttua. KKO katsoo tänään antamassaan ratkaisussa, että hovioikeuden kokoonpanoon kuulunut hovioikeudenneuvos oli ollut esteellinen käsittelemään asiaa eli ns. Jippii-juttua.

Esteellisyys liittyy seurustelusuhteeseen ja tv-uutiseen

Esteellisyyden taustalla oli hovioikeudenneuvoksen ja Jippii-jutun syyttäjän hallinnollisena esimiehenä toimineen johtavan kihlakunnansyyttäjän välinen seurustelusuhde. Korkein oikeus ei katsonut suhteen sellaisenaan aiheuttaneen hovioikeudenneuvoksen esteellisyyttä.

Esteellisyyden katsottiin syntyneen johtuvan kihlakunnansyyttäjän toiminnasta käräjäoikeuden tuomion jälkeen. Tv-uutisissa oli tuolloin kritisoitu tuomioistuimia talousrikosasioissa annetuista ratkaisuista. Uutisissa oli samalla haastateltu Jippii-jutun syyttäjää.

Johtava kihlakunnansyyttäjä oli uutisten johdosta lähettänyt mm. hovioikeuden presidentille sähköpostiviestin, jossa hän oli pahoitellut käräjätuomareihin ja talousrikostuomioihin kohdistunutta asiatonta arvostelua ja esittänyt syyttäjänviraston kauhistelun uutisesta ja toimittajan saamista syyttäjän vastauksista.

Korkein oikeus katsoi tv-uutisen yhteyden Jippii-jutun tuomioon olevan ilmeinen. Kun johtava kihlakunnansyyttäjä oli lähettänyt mainitun viestin Jippii-jutun ollessa vireillä, oli ulkopuoliselle voinut perustellusti syntyä kuva, että viestin tarkoituksena oli ollut puuttua asian käsittelyyn hovioikeudessa syyttäjälle myönteisellä tavalla.

Korkeimman oikeuden mukaan kihlakunnan syyttäjän toiminta oli antanut perutellun aiheen epäillä hovioikeudenneuvoksen puolueettomuutta, kun henkilöiden seurustelusuhde otettiin huomioon.

Korkeimmassa oikeudessa on vireillä useita muita hovioikeuden tuomiota koskevia kanteluita samalla perusteella. Niiden osalta korkein oikeus antaa ratkaisut myöhemmin.

(MTV3)

Katso Rita Strömmerin juttu:

Lue myös:

(10.3.09)

(28.5.09)

(28.5.09)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.