Mainos

KKO pohtii kansallispuisto- ja yksityistielakien marssijärjestystä

Korkein oikeus aloitti eilen Kolin kansallispuiston kautta kulkevan Rantatien hallintoriidan käsittelyn. Tiekunnan mielestä tietoimista päättäminen kuuluu sille. Myös ympäristöministeriö ja Metsäntutkimuslaitos mielivät itselleen yksityistien ylläpitoa koskevan päätäntävallan.

Ennakkotapauksessa on kyse siitä, sovelletaanko tien hallinnossa Kolin kansallispuistosta annettua lakia ja sen säädöksiä vai yksityistielakia. Korkein oikeus teki katselmuksen paikanpäällä eilen. Asian suullinen käsittely on vuorossa tänään Joensuussa.

-Haluamme ennakkotapauksen, sillä samantyyppisiä asioita on ilmennyt muuallakin, Kolin kansallispuiston puistojohtaja Lasse Loven sanoo. Ministeriön ja Metsäntutkimuslaitoksen vaadetta hän perustelee sillä, että Kolin kansallispuistoa koskevassa laissa kansallispuistossa olevista rakenteista päättäminen on annettu Metsäntutkimuslaitokselle.

Kolilainen Sulo Eskelinen perustelee tiekunnan vaatimusta mm. aikaisemman eduskunnanoikeusasiamiehen Jacob Södermanin näkemyksellä.

-Hän oli sitä mieltä, että ennen kansallispuiston perustamista syntyneet tieoikeudet pysyvät voimassa. Eskelisen mukaan tiekunta pelkää, että yksityistien hallinnon siirtyminen ympäristöministeriölle ja Metsäntutkimuslaitokselle vaikeuttaisi tieasioiden hoitoa.

Itä-Suomen maaoikeuden mukaan yksityistien hallinnointi kuuluu tiekunnalle. Ympäristöministeriö haki maaoikeuden päätökseen valituslupaa ja sai sen.
(STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja