KKO: Nuori ikä ei saa estää puolison lapsen adoptoimista

Hakijan nuori ikä tai avioliiton lyhyt kesto eivät voi olla automaattisia esteitä perheen sisäiselle adoptiolle. Korkeimman oikeuden mukaan lapsen etua ja hakijan kykyä olla vanhempi pitää harkita aina tapauskohtaisesti.

KKO otti päätöksessään kantaa tapaukseen, jossa aviomies pyysi saada adoptoida vaimonsa alaikäisen pojan. Pariskunta oli asunut yhdessä jo silloin, kun poika oli syntynyt ja mies oli osallistunut lapsen syntymästä lähtien hänen huolenpitoonsa. Lisäksi pariskunnalla oli kaksi myöhemmin syntynyttä yhteistä lasta.

Äiti ei ollut halunnut kertoa lapsen biologista isää viranomaisille ja kieltänyt lastenvalvojaa jatkamasta isyyden selvittämistä. Tätä hän perusteli sillä, että biologinen isä oli vankilassa ja oli raskaudesta kuultuaan uhannut äitiä ja lasta väkivallalla. Isä ei ollut tunnustanut lastaan eikä koskaan tavannut tätä. Koska isältä ei ollut adoptioon suostumusta, siihen piti lain mukaan olla erityisen painavat syyt.

Ottolapsineuvontaa antaneet sosiaaliviranomaiset eivät puoltaneet adoptiota, vaan suosittelivat oheishuoltajuutta. Käräjäoikeudessa pariskunta sanoi, että jos lapsi joskus haluaa selvittää biologisen isänsä, hänelle annetaan siihen mahdollisuus.

Adoptio lisäsi yhdenvertaisuutta

Sekä käräjäoikeus että myöhemmin hovioikeus hylkäsivät miehen hakemuksen adoptiosta. Ne vastustivat adoptiota muun muassa sen vuoksi, että mies oli alle 25-vuotias ja liitto oli kestänyt alle kolme vuotta. Tämän vuoksi hakemusta pidettiin ennenaikaisena.

Laissa ei kuitenkaan ole säännöksiä siitä, kuinka kauan liiton olisi pitänyt kestää. Lisäksi puolison lapsen voi lain mukaan adoptoida 18-vuotiaana. KKO huomautti myös, että ottolapsineuvonnassa yleisesti noudatetut aikarajat eivät ole oikeudellisesti sitovia.

KKO:n mielestä molemmat aikuiset ja myöhemmin syntyneet sisarukset muodostivat lapsen perheen ja adoptiota hakenut mies oli lapsen tosiasiallinen isä. Sen vuoksi perheen sisäinen adoptio oli omiaan lisäämään lapsen turvallisuutta ja yhdenvertaisuutta.

Päätös vahvisti pojan pariskunnan yhteiseksi lapseksi. Oikeus oli yksimielinen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat