Mainos

KKO:n presidentti: Hovioikeuksien piirirajat uudistettava

KKO:n presidentti Leif Sevón ehdottaa hovioikeuksien piirirajojen remonttia. Hänen mukaansa epätasainen työmäärä johtaa siihen, että jutut käyvät kalliimmiksi ja kestävät entistä kauemmin.

Hovioikeuksien piirirajat pitäisi uudistaa kokonaan, kehottaa korkeimman oikeuden presidentti Leif Sevón. Hänen mukaansa Suomen kuuden hovioikeuden työmäärät jakautuvat liian epätasaisesti. Esimerkiksi Helsingissä hovioikeuden päätöstä joutuu odottamaan lähes kaksinkertaisen ajan Rovaniemen hovioikeuteen verrattuna. Sevón kertoi asiasta Aamulehdessä.

Oikeusministeriö perusti hiljattain työryhmän pohtimaan ongelmaa. Työryhmän mukaan vilkkaan piirin rajalta voidaan siirtää kuntia hiljaisemman puolelle.

-Nyt ollaan siirtämässä yhtä tuomiokuntaa hovioikeuspiiristä toiseen, ja seuraavan hovioikeuspiirin rajalla siirretään toinen. Tämä ei ole riittävä ratkaisu, sanoi Sevón.

Hovioikeuksien määrä ja sijaintipaikat voivat Sevónin mielestä jäädä ennalleen. Rajojen muuttaminen ei kuitenkaan ole ainoa uudistuskeino.

-Ongelmana on se, että oikeudenkäynnit alkavat kestää liian kauan ja käyvät liian kalliiksi. On erilaisia välineitä, joilla tätä voi muuttaa. Parashan olisi se, että alioikeuksien päätöksiin ei haettaisi muutosta niin paljon, mikä edellyttäisi käräjäoikeuksien tason kohentamista, Sevón kertoi STT:lle.

-Toinen vaihtoehto on se, että hovioikeuksissa menettely tehdään yksinkertaiseksi silloin, kun juttu sen mahdollistaa. Se on tällä hetkellä vireillä. Ja kolmas on sitten se, että työtaakka tasoitetaan eri hovioikeuksien kanssa, toteaa Sevón.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.