Mainos

KKO:n jäsenillä harvoin välimiestehtäviä

Viimevuotinen kohu korkeimman oikeuden jäsenten rahakkaista välimiestehtävistä on saanut osaltaan aikaan sen, etteivät korkeimman oikeuden jäsenet halua enää ottaa vastaan välimiestehtäviä.

-Uusia välimiestehtäviä ei nykyisin juuri tarjotakaan, korkeimman oikeuden presidentti Olavi Heinonen sanoo. Hän muistuttaa, että välimiestehtävien määrä on lamavuosista pudonnut. Hän puhui toimittajille tänään, jolloin KKO juhli 80-vuotista taivaltaan. Välimiestehtävät nousivat laajan julkisen keskustelun aiheeksi, koska niiden palkkiot olivat huomattavan suuret ja niiden epäiltiin aiheuttavan ongelmia päätyön tekemiselle.

-Välimiestehtävistä ei ole tullut mitään asiallisia ongelmia, ne eivät häirinneet mitenkään korkeimman oikeuden jäsenten töitä. Ainoa niistä aiheutunut ongelma oli korkeat palkkiot, Heinonen sanoo. Hän myöntää jopa tarkkailleensa välimiestehtäviä vastaanottaneiden jäsenten työntekoa. Hän havaitsi, että nämä henkilöt hoitivat nopeasti ja hyvin sekä pää- että sivutoimensa. Korkeimman oikeuden jäsenten on pitänyt viime vuodesta asti ilmoittaa kaikista välimiestehtävistään. Tämän vuoden ensimmäisestä uudesta tehtävästä ilmoitettiin viime viikolla. Heinosen mukaan jäsenillä on välimiestehtäviä hyvin vähän, sillä vanhojakin on kesken enää muutamia.

Esteellisyys itse mietittävä

Eduskunnan oikeusasiamies Lauri Lehtimaja suositteli eilen, että vakinaiset tuomarit välttäisivät merkittäviä poliittisia luottamustoimia ainakin oman tuomiopiirinsä alueella. Heinonen taas korostaa, ettei tuomarin esteellisyys riipu hänen sidonnaisuuksistaan, vaan esteellisyyskysymykset ratkaistaan tuomarin korvien välissä.

Kannanotot tuomareiden sidonnaisuuksia vastaan, ovat olleet niin voimakkaita, että myös Heinonen on vähentänyt omiaan. Sidonnaisuuksien välttäminen oli selkeä valinta myös korkeimman oikeuden uudella jäsenellä, Markku Arposella jo aiemmin, kun hän meni töihin pienelle paikkakunnalle. -En kuulu klubeihin, enkä järjestöihin eikä minulla ole pääomatuloja, Arponen totesi. Hänellä on pitkä virkaura käräjä- ja hovioikeuksissa. Tänään aloittanut Arponen on 54-vuotias.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.