Mainos

KKO käsittelee uudelleen Matintalo-jutun

Korkein oikeus on lehtitietojen mukaan tehnyt ratkaisun, jonka mukaan oikeusneuvos Eeva Vuori oli jäävi käsittelemään Turun entisen kaupunginjohtajan Juhani Lepän asiaa viime vuoden marraskuussa.

Korkein oikeus valmistautuu ottamaan uudelleen käsiteltäväkseen Lepän valituslupahakemuksen ns. Matintalo-jutussa. Leppä on vaatinut korkeimman oikeuden edelliseen päätökseen osallistuneen Vuoren toteamista jääviksi Lepän ja Vuoren perheiden huvilakauppoja koskeneiden epäselvyyksien vuoksi.

Oikeuden eilen tekemästä ratkaisusta kertoivat tänään Turun Sanomat ja Ilta-Sanomat. Päätös oli määrä julkistaa virallisesti vasta maanantaina.

Korkeimman oikeuden presidentti Olavi Heinonen kertoi tänään Turun Sanomissa, että oikeusneuvos Eeva Vuori siirretään syrjään jutun jatkokäsittelystä. Heinosen mukaan uusi ratkaisu asiassa tulee huhti-toukokuussa.

Uusi käsittely tarvitaan, koska Vuoren puolueettomuudesta on voinut syntyä "perusteltuja epäilyksiä". Epäilykset liittyvät Vuoren ja Lepän perheitten väliseen Satavan mökkikauppaan.

Vuorten epäillään maksaneen mökistä Lepille satojen tuhansien markkojen summan ohi kauppakirjan. Syytettä ei kuitenkaan ole nostettu. Eduskunnan oikeusasiamies Lauri Lehtimaja on ottanut syyteharkinnan tutkittavakseen.

Turun entinen kaupunginjohtaja Juhani Leppä, entinen verojohtaja Erkki Jääskeläinen ja liikemies Heikki Elia pyysivät viime viime vuonna KKO:lta valituslupaa Turun hovioikeuden ns. Matintalo-jutussa antamiin tuomioihin. KKO kuitenkin epäsi valitusluvan. Eeva Vuori osallistui KKO:n ratkaisuun ja hänen jääviydestään on kiistelty viime kuukausien ajan.

Seuraavaksi KKO siis päättää, myönnetäänkö Lepälle, Jääskeläiselle ja Elialle Matintalo-jutussa valituslupaa vai ei.
-Jos lupa myönnetään, asia otetaan asialliseen käsittelyyn. Ellei lupaa myönnetä, silloin se päättyy siihen, Heinonen totesi.

Asia on jo työn alla, sillä asian käsittelyä varten on määrätty uudet jäsenet ja esittelijä. KKO määräsi myös, ettei hovioikeuden tuomiota ole toistaiseksi pantava käytäntöön tai täytäntöönpanoa jatkettava.

Matintalo-juttu

Turun hovioikeus tuomitsi ns. Matintalo-jutussa tammikuussa 1996 Juhani Lepän, Erkki Jääskeläisen ja Heikki Elian rangaistukseen velallisen epärehellisyydestä.

Elia tuomittiin yhden vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Leppä ja Jääskeläinen saivat kumpikin yhdeksän kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen.

Leppä, Jääskeläinen ja Elia valittivat päätöksestä korkeimpaan oikeuteen syksyllä 1996, mutta eivät siis saaneet valituslupaa. Kaikki kolme tekivät tästä päätöksestä purkuhakemuksen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.