KKO: Julman väkivallan sivusta seuraaminen ei ollut rikos

Korkein oikeus on antanut ennakkoratkaisun, jonka mukaan pahoinpitelyn sivusta seuraaminen ei ollut rikos. Korkeimman oikeuden päätös koskee Lappeenrannassa tapahtunutta törkeää pahoinpitelyä, jossa yksi syytetty oli hovioikeudessa tuomittu avunannosta tekoon.

Tapauksessa kaksi henkilöä oli pahoinpidellyt uhria erittäin raa'alla ja julmalla tavalla tuntien ajan. Teko tapahtui kolmannen henkilön asunnossa niin, että hän oli myös tapahtumien aikaan paikalla.

Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa tämä kolmas henkilö tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä 1,5 vuodeksi ehdolliseen vankeuteen, koska hänen katsottiin toimineen rikoskumppanuutta tarkoittavalla tavalla, vaikkei hän osallistunutkaan ruumiilliseen väkivaltaan.

Tuomion saanut valitti Kouvolan hovioikeuteen, joka tuomitsikin tämän lievemmästä teosta eli avunannosta törkeään pahoinpitelyyn. Hovioikeuden mukaan henkilö ei ollut todistettavasti osallistunut väkivaltaan, sen suunnitteluun tai tiennyt etukäteen toisten aikeista. Hovioikeuden mukaan hän oli kuitenkin edesauttanut rikosta luovuttaessaan asunnon tekopaikaksi.

Passiivisuus ei edistänyt rikosta

Korkein oikeus katsoi, ettei henkilö omalla passiivisuudellaan edistänyt tapahtunutta rikosta. KKO:n mukaan se, että henkilö oli tietoinen omassa asunnossaan tapahtuvasta pahoinpitelystä, ei ollut rangaistavaa.

– Korkein oikeus katsoo, ettei yksinomaan passiivisuutena ilmenevä menettely täytä rikoslain 5 luvun 6 §:n tarkoittamaa rangaistavaa avunantoa, ellei A ole käyttäytymisellään jollain tavoin nimenomaisesti edistänyt pahoinpitelyä tai ellei hänellä ole ollut erityistä oikeudellista velvollisuutta puuttua tapahtumiin, Korkein oikeus linjaa päätöksessään.

KKO:n mukaan myöskään asunnon luovuttaminen pahoinpitelyn tekopaikaksi ei edistänyt rikosta. KKO:n mukaan henkilö ei ollut lainkaan tietoinen siitä, että toiset olisivat suunnitelleet pahoinpitelyä.

Korkeimman oikeuden vapauttava tuomio ei ollut yksimielinen. Yksi viidestä oikeusneuvoksesta jätti asiasta eriävän lausunnon. Hänen mielestään henkilö syyllistyi avunantoon törkeään pahoinpitelyyn, koska antoi äärimmäisen julman ja kidutusta muistuttavan pahoinpitelyn jatkua asunnossaan niin pitkään.

Lue myös:

    Uusimmat