Mainos

KKO ei myönnä valitusoikeutta Matintalo-jutussa

Korkein oikeus ei myönnä valituslupaa niin sanotussa Matintalo-jutussa tuomioita saaneille turkulaisille virka- ja liikemiehille. Sen sijaan Turun lääninverovirasto sai valitusluvan.

Valituslupaa hakivat jutussa tuomitut Turun entinen kaupunginjohtaja Juhani Leppä, Turun entinen verojohtaja Erkki Jääskeläinen ja liikemies Heikki Elia. Valittajien mukaan tapauksen oikeuskäsittelyn osallistunut Korkeimman oikeuden jäsen Eeva Vuori oli jäävi.

Syyksi katsottiin Lepän ja Vuoren perheiden huvilakauppojen epäselvyydet. Korkein oikeus otti asian uudelleen käsittelyyn maaliskuun lopulla todettuaan Eeva Vuoren jääviksi.

Matintalo-jutussa oli kyse siitä, että Turun entinen kaupunginjohtaja Juhani Leppä, entinen verojohtaja Erkki Jääskeläinen ja liikemies Heikki Elia järjestelivät vilpillisesti itselleen turkulaisen Matintalon kaupasta runsaat kolme miljoonaa markkaa.

Juhani Leppä sai yhdeksän kuukauden ehdollisen tuomion, kuten myös Jääskeläinen. Liikemies Elia sai vuoden ehdotonta. Kaikki valittivat Korkeimpaan oikeuteen.

KKO voi valita jutut, jotka se ottaa käsittelyyn. Eeva Vuori ja Pirkko Haarman päättivät, ettei valituslupaa myönnetä. Sen jälkeen paljastui, että kaupunginjohtaja Leppä ja Vuoren aviomies olivat tehneet mökkikaupan, jossa verottajalta pimitettiin rahaa.

Tästä mökkikaupasta nousi kohu, kun syytteitä ei nostettu. KKO totesi kuitenkin, että Eeva Vuoren ei olisi pitänyt käsitellä Lepän juttua, ja valituslupa otettiin uuteen käsittelyyn. Tänään antamalla päätöksellä valituslupa hylättiin uudestaan.

Se, että valituslupa evättiin ei ole numeroiden valossa poikkeuksellista. Korkeimpaan oikeuteen päätyy vain hyvin harva juttu.

Viime vuonna käräjäoikeuksissa käsiteltiin noin 50 000 rikosasiaa. Niistä joka viidennestä valitettiin hovioikeuteen. Valituslupaa haettiin noin 1 300 jutussa ja viime vuonna lupa myönnettiin vain 77 rikosjutulle.

Vuoren kanta siis voitti ja päätös poistanee paineita hänen tuomarinpaikkansa suhteen. Tapaus Vuoressa on avoinna enää yksi palanen. Eduskunnan oikeusasiamies käsittelee vielä sitä, menettelikö mökkikauppajutun syyttäjä oikein, kun hän ei syyttänyt Eeva Vuorta. Siitä saatanee päätös lähiaikoina.
(MTV3/Jarkko Sipilä)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.