Kivunhoito Suomessa tehottomampaa kuin ulkomailla

Kivunhoito on Suomessa edelleen kaukana kansainvälisestä tasosta. Meiltä puuttuu kansainvälisen tason kipupoliklinikkaverkosto ja tehokkaimman kipulääkkeen morfiinin käyttö on WHO:n tilastojen mukaan meillä huomattavasti vähäisempää kuin useimmissa Euroopan maissa. Esimerkiksi Tanskassa morfiinia käytetään kymmenen kertaa enemmän ja Ruotsissakin kuusi kertaa enemmän kuin Suomessa.

Kivunhoidon laiminlyönti saattaa olla osittain myös korkeiden itsemurhalukujen takana. Huomattava osa itsemurhista tehdään sellaisten sairauksien seurauksena, joissa kipu on pääoireena, sanoo kivun hoitoon erikoistunut anestesiologian erikoislääkäri Eero Vuorinen Kotkasta. Hän haluaa herätellä päättäjiä kantamaan vastuuta suomalaispotilaiden kivusta.

Vielä pari vuotta sitten Saksassa tehdyssä selvityksessä arvioitiin noin 2000 ihmisen tekevän vuosittain itsemurhan kivun vuoksi. Silloin morfiinin käyttö oli Saksassa vielä samaa alhaista tasoa kuin meillä Suomessakin. -Tämä selvitys kuitenkin herätti päättäjät ja nyt morfiinin käyttöä on selvästi lisätty Saksassa, sanoo Vuorinen. Vuorinen arvelee, että kunnollisella kipulääkityksellä voitaisiin useimmiten ehkäistä tehokkaasti myös eutanasia-ajatuksia.

Huumereseptikäytäntö vain vastuun siirtämistä

Vuorinen kyseenalaistaa myös nykyisen huumereseptikäytännön, jolla on pyritty estämään reseptiväärennöksiä. Hänen mielestään sillä on selvästi vain haluttu sysätä vastuuta mahdollisista väärinkäytöksistä yksittäiselle lääkärille. Huumereseptikäytännöstä on kuitenkin tullut monelle lääkärille selkeä este morfiinin määräämiselle. Väärinkäytön valvonta olisi Vuorisen mielestä huomattavasti tehokkaampaa, jos se tehtäisiin sosiaaliturvatunnuksen avulla apteekin tietojärjestelmässä.

Esimerkiksi Englannissa on vuosikausia kirjoitettu morfiinia tavallisella reseptillä, eikä käytäntö ole aiheuttanut siellä ongelmia.

Kansainvälisen tason kipupoliklinikat tarpeen

Suomessa ei Vuorisen mukaan ole toistaiseksi ainoatakaan kansainvälisen tason kipupoliklinikkaa, jossa olisi tavoitettavissa useamman eri alan asiantuntijat. Ainoa kansainväliset kriteerit lähes täyttävä kipupoliklinikka on Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa, mutta sekin joutuu sinnittelemään rahapulan kanssa. Muiden yliopistosairaaloiden kipupoliklinikat eivät näitä kriteereitä Vuorisen mukaan täytä. Keskussairaaloiden kipupoliklinikat ovat Vuorisen mukaan lähinnä kipuvastaanottoja, joissa yksi lääkäri tekee puudutuksia ja muuta sellaista. Sen syvällisemmin asioihin ei pystytä paneutumaan. Kipupotilaiden ongelmat ovat kuitenkin niin hankalia, etteivät ne yhden lääkärin vastaanotolla ratkea, hän sanoo.

Maan kattavan kipupoliklinikkaverkoston perustaminen olisi Vuorisen mukaan nyt mahdollista. Kivuntutkimusyhdistys on järjestänyt koulutusta ja keskussairaaloiden omaa henkilöstöä voitaisiin hyödyntää kivun hoidossa uudella tavalla organisoimalla. Asiantuntemusta on jatkossa tarjolla myös nykyistä enemmän, sillä näinä päivinä valmistuvat Suomen ensimmäiset kivunhoidon erikoislääkärit.

Myyttejä sekä väärinkäsityksiä

Morfiinin kaltaisiin lääkkeisiin liittyy meillä Vuorisen mukaan monenlaisia väärinkäsityksiä ja myyttejä, jotka vääristävät hoitokäytäntöjä. Myytit elävät sekä lääkäreiden että viranomaisten keskuudessa. -Sitkein näistä myyteistä on käsitys morfiinin aiheuttamasta riippuvuudesta. Useissa tutkimuksissa on kuitenkin osoitettu, että morfiini ei kipupotilaiden hoidossa aiheuta riippuvuutta, sanoo Vuorinen.

Vääristynyt suhtautuminen morfiiniin on johtanut siihen, että meillä käytetään poikkeuksellisen paljon tulehduskipulääkkeitä. Tilastojen mukaan noin 200 suomalaista kuolee vuosittain tulehduskipulääkkeiden aiheuttamiin komplikaatioihin. Morfiinin aiheuttamat kuolemantapaukset ovat Vuorisen mukaan sen sijaan hyvin harvinaisia.

Pitkittynyt kipu johtaa pysyviin muutoksiin

Hoitamaton kipu muuttuu pitkittyessään krooniseksi kipusairaudeksi. Arvioiden mukaan vaikeista kroonisista kivuista kärsii 50 000 - 100 000 suomalaista. Kipututkijat ovat osoittaneet, että kivun pitkittyessä tapahtuu selkäytimen ja aivojen kipukeskuksissa pysyviä muutoksia, jotka eivät parane perustautia hoitamalla. Näiden muutosten ehkäisyssä kulmakivenä on kivun mahdollisimman varhainen ja tehokas hoito. Eniten morfiinin kaltaisista lääkkeistä hyötyisivät potilaat, jotka kärsivät vaikean nivelrikon, reuman tai raajojen verenkiertohäiriöiden aiheuttamista kivuista.

Myös potilaat, joilla on luukadon aiheuttama nikamaluhistuma, saavat harvoin apua miedommista kipulääkkeistä. Myös vyöruusun tai sokeritaudin aiheuttamaa hermovauriokipua voitaisiin Vuorisen mielestä lievittää morfiinin kaltaisilla lääkkeillä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat