Mainos

Kivistö: Tshetsheniassa rikotaan Geneven sopimuksia

Suomen Punaisen Ristin puheenjohtajan Kalevi Kivistön mukaan Tshetshenian sota tarjoaa valitettavan paljon esimerkkejä Geneven sopimusten periaatteiden rikkomuksista. Sellaisia ovat mm. Punaisen Ristin avustustyöntekijöiden kuolemantapaukset.

Tshetshenia, lapset

-Kansainvälisen yhteisön tulisi tehdä voitavansa, jotta sodan osapuolet saataisiin noudattamaan sopimuksia ja jotta siviiliväestön avustamiselle ei asetettaisi esteitä, Kivistö tähdentää. Kivistö tarkasteli Geneven sopimusten noudattamista sunnuntaina Tampereella SPR:n Lielahden osaston 30-vuotisjuhlassa. Jokseenkin kaikki maailman hallitukset ovat hyväksyneet Geneven sopimusten periaatteet. Ne merkitsevät yleismaailmallista tunnustusta sille, että jopa sodalla on lakinsa.

Siviiliväestölle taattava turva

Neljässä yleissopimuksessa taataan haavoittuneille sotilaille suoja ja hoito sekä sotavangeille inhimillinen kohtelu. Ne takaavat myös lääkintähenkilöstölle suojelun ja puolueettoman kohtelun. Asevoimien tulee sopimusten mukaan aina tehdä ero siviiliväestön ja siviilikohteiden sekä sotilaskohteiden välillä siviilien suojelemiseksi. Siviiliväestöä vastaan ei saa hyökätä.

Sopimukset suojaavat siviiliväestöä pakkosiirroilta ja joukkorangaistuksilta. Ne turvaavat myös siviiliväestölle suunnatut avustustoimet. Vuonna 1977 alkuperäisiin sopimuksiin liitettiin kohta, jolla kiellettiin umpimähkäiset pommitukset siviiliväestöä vastaan, kiellettiin siviiliväestölle tärkeiden laitosten ja ympäristön tuhoaminen sekä lapsisotilaiden käyttö.

Talouspakotteista inhimillistä hätää

Punaisen Ristin kansainvälinen liike tekee Kivistön mukaan voitavansa Geneven sopimusten periaatteiden noudattamiseksi ja edellyttää, että avustustoimet saadaan toteuttaa esteittä ja turvallisesti. Kivistö pohdiskeli puheessaan myös talouspakotteiden käyttöä, mutta piti niitä varsin ongelmallisina hallitusten painostamisessa.

-Pakotteiden perusongelmana on niiden vaikutusten kohdistuminen pääasiassa siviiliväestöön. Kohteena olevien hallitsijoiden elämä tuskin on niistä juurikaan vaikeutunut. Sen sijaan pakotteet ovat sitäkin enemmän vaikuttaneet tavallisen kansan elämään sitä monin tavoin vaikeuttaen, Kivistö sanoi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.