Mainos

Kiviniemi puolusti perussuomalaisia Ruotsin radion tiukassa haastattelussa

Keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi joutui puolustamaan perussuomalaisia Ruotsin radion kriittiisessä tentissä viikonloppuna. Ohjelman toimittaja Tomas Ramberg oli avoimen ihmeissään siitä, miksi muut suomalaispuolueet ovat suhtautuneet niin hyvin mahdolliseen hallitusyhteistyöhön perussuomalaisten kanssa.

Haastattelussa ruotsia puhunut Kiviniemi vastasi toimittajalle seuraavasti:

- Kansan täytyy saada valita itse. Suomessa on aina ollut useita puolueita hallituksessa. Siksi ei olisi viisasta sulkea joku etukäteen ulkopuolelle. Mutta perussuomalaisten täytyy muuttaa EU-politiikkaansa päästäkseen hallitukseen. Yksikään muu puolue ei ole samalla linjalla kuin he. He ovat EU-politiikkansa osalta varsin yksin.

Ramberg epäili haastattelussa, ettei ulkomaailma katso suopeasti sitä, että perussuomalaiset olisi mukana Suomen hallituksessa.

- Mutta puoluetta on luonnehdittu oikeistopopulistiksi, kansallismieliseksi ja rasistiseksi. Miten Suomi-kuva muuttuisi jos he pääsisivät hallitukseen - riippumatta siitä, millainen hallitusohjelma on, Ramberg tivasi.

- Siitä huolimatta hallitusohjelma ratkaisee. Siihen kirjataan miltei kaikki hallituksen linjaukset. Yksikään puolue ei saa yli 50 prosenttia. Siksi hallituksessa on useita puolueita, eikä näin ollen mikään yksittäinen puolue ratkaise sitä, miltä Suomi näyttää ulospäin, Kiviniemi muotoili.

"Timo Soini ei ole rasisti"

Ramberg ei päästänyt Kiviniemeä haastattelussa helpolla. Hän kysyi yhä uudelleen, eikä suomalaispuolueilla ole mitään periaatteellisia esteitä yhteistyölle perussuomalaisten kanssa.

- Perussuomalaiset ei ole sama puolue kuin ruotsidemokraatit. He eivät ole suoranaisesti rasistisia. Jotkut yksittäiset ehdokkaat ovat, mutta perussuomalaisten puheenjohtaja (Timo Soini) ei ole rasisti. Hän on pystynyt torjumaan sen, että koko puolueen linja olisi samanlainen kuten ruotsidemokraateilla.

- Mutta Ruotsissa kaikki muut puolueet ovat ilmoittaneet, etteivät ne tee ruotsidemokraattien kanssa minkäänlaista yhteistyötä. Suomessa ainoastaan vihreät on samalla linjalla. Kaikki muut puolueet ovat valmiita yhteistyöhön ja jopa hallitusvastuuseen perussuomalaisten kanssa. Mistä tämä ero mahtaa johtua, Ramberg kysyi.

- Se johtuu siitä, että perussuomalaisten ohjelmassa on paljon sellaista, jonka mekin voimme allekirjoittaa ja hyväksyä. Puolueohjelmassa ei ole kysymyksiä, jotka olisivat niin mahdottomia että ne estäisivät yhteistyön perussuomalaisten kanssa. Sillä tavalla perussuomalaiset on erilainen puolue kuin ruotsidemokraatit, Kiviniemi painotti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.