Mainos

Kiviniemi: Pankkitukipaketilla rauhoitetaan markkinoita

Kiviniemi: Pankkitukipaketilla rauhoitetaan markkinoita

Rahoitusmarkkinoista vastaava ministeri Mari Kiviniemi (kesk.) painottaa, että tänään julkistetun Suomen pankkitukipaketin tavoitteena on olla mukana yhteisessä rintamassa muiden euromaiden kanssa.

Valtiovarainministeriön esittelemän tukipaketin yläraja on 50 miljardia euroa eli hieman enemmän kuin valtion ensi vuoden budjetti.

Kiviniemi toteaa, että Rahoitustarkastuksen tietojen mukaan suomalaisilla pankeilla ei ole tarvetta vastaavaan tukeen kuin monilla pankeilla eri puolilla maailmaa.

- Päätimme kuitenkin yhdessä muiden euromaiden kanssa viikko sitten sunnuntaina huippukokouksessa siitä, että tällainen yhteinen operaatio tehdään, jotta se osaltaan rauhoittaa rahoitusmarkkinoita ja poistaa epätervettä kilpailua pankkien väliltä. Olennaista koko tälle paketille oli, että se tehdään yhdessä.

- Pitää muistaa, että tämä on varautumista ja arviota, Kiviniemi toteaa.

Toinen osa valtion tukipaketista on pääomatukea pankeille. Kiviniemi muistuttaa, että kyseessä ei ole ilmainen tuki.

- Jos tällaisia pääomasijoituksia tullaan valtiovallalta hakemaan, kyse on sijoituksesta, lainasta, joka maksetaan aikanaan takaisin ja sille on myös hinta. Meillä on tästä hyviä kokemuksia 90-luvun pankkikriisistä.

Ruotsin julkistama tukipaketti pankeille on kolminkertainen Suomeen verrattuna. Siellä hallitus pyrkii lisäämään luottamusta rahoitusmarkkinoilla takaamalla pankkien luototuksen 150 miljardiin euroon asti.

- En osaa arvioida tarkkaan Ruotsin tilannetta, mutta tietojeni mukaan siellä on varmasti syytä tehdä Suomea isompi paketti myös kun katsotaan kansantalouden kokoa. Suomessakin paketin koko on arvioitu pankkisektorin ja kansantalouden koon mukaisesti, Kiviniemi sanoo.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.