Kivikautinen löytö Utajärvellä?

Särkijärven kunnostushanke Utajärvellä on nostanut päivänvaloon merkittävän arkeologisen löydön. Järven kapeimmalla kohdalla on tullut esiin kymmeniä metrejä pitkiä, hyvin säilyneitä puurakenteita.

-Kyseessä ovat ilmiselvästi järvikapeikkoon tehdyt kalapadot, joiden avulla kaloja ohjattiin varsinaisiin pyydyksiin, Oulun yliopiston arkeologian lehtori Pentti Koivunen kertoo.

Paikalla on näkyvissä vähintään kolme erillistä patoa, jotka kaikki ovat tutkijoiden mukaan erityyppisiä ja siten luultavasti myös eri-ikäisiä. Samalta kohdin rannan raivauksissa on tullut esille varmoja merkkejä kivikautisesta asutuksesta.

-Toisaalta yhtään patoa ei voi suoraan kytkeä kivikauteen, vaikka ainakin yhden rakenteelliset piirteet viittaavat hyvin vanhaan tekniikkaan, Koivunen pohtii.

Samantyyppisiä kalastuslaitteitten osia on löydetty irtonaisena uppotavarana Yli-Iin Kierikin Purkajasuon pohjasta. Alue on tunnettu kivikautinen asuinpaikka.

Meneillään olevassa tutkimuksessa patojen rakenne ja laajuus dokumentoidaan eli piirretään ja kuvataan. Työ kuivuneella järven mutapohjalla on sekä vaikeaa että vaarallista, sillä kovettunut pohjalieju ei kanna jalkamiestä.

Siksi tutkijat liikkuvatkin suksilla ja kovastyroksista tehtyjen levyjen päällä. Eräät heistä kaivavat lapiolla aitamaista patoa esiin, toiset huuhtelevat hauraita rakenteita vesisuihkulla mudasta ja loput avustavat muistiinmerkitsemisessä.

Myöhemmin tehtävät analyysit paljastavat luotettavasti kalapatojen iän, mutta nyt on tärkeintä kerätä niistä saatava tieto, ennen kuin vesi peittää ne uudelleen, projektinjohtaja Jouni Viinikkala Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksesta korostaa. Järvi on ollut kuluneen kesän kuivillaan.

Viime syksynä aloitettu Särkijärven kunnostushanke on varsin mittava. Tämän EU-hankkeen kokonaiskustannusarvio on 2,3 miljoonaa markkaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat