Kivihiilen tuotannossa vakavia eettisiä ongelmia

Suomalaisyhtiöt valvovat heikosti käyttämänsä kivihiilen alkuperää. Yritystoiminnan vaikutuksia selvittävän Finnwatchin uusi selvitys Suomessa käytetyn kivihiilen alkuperästä osoittaa, että kotimaisten energiayhtiöiden eettinen valvonta on puutteellista.

Yhdistyksen mukaan suurin osa kotimaisten energiayhtiöiden kivihiilestä on peräisin Venäjän pahimmilta kaivosonnettomuusalueilta, ja useimpien alkuperämaiden kaivoksilta on raportoitu vakavista turvallisuus-, ympäristö- tai ihmisoikeusrikkomuksista.

Suomeen tuodaan pieniä määriä kivihiiltä myös esimerkiksi Indonesiasta ja Kolumbiasta, joiden kaivoksilla ihmisoikeusrikkomukset, ympäristöongelmat ja työperäiset sairaudet ovat yhdistyksen mukaan arkipäivää. Kehitysmaissa hiilikaivosten tieltä on ajettu alkuperäiskansoja, jotka eivät ole saaneet riittäviä korvauksia elinkeinonsa ja elinympäristönsä menettämisestä. Kivihiilikaivoksia raivataan myös sademetsiin.

Suomalaisyhtiöiden tiedot kaivoksista heikkoja

Finnwatch pyysi energiayhtiöitä näyttämään kivihiilen alihankkijoille laaditun eettisen ohjeistonsa. Lahti Energia, Vantaan Energia, Vaskiluodon Voima ja Alholmens Kraft ja Pohjolan Voima eivät toimittaneet ohjeistoa Finnwatchin arvioitavaksi, mutta Pohjolan Voiman verkkosivuilta löytyi hankintoja ohjaava yritysvastuupolitiikka.

Kattavin eettinen ohjeisto löytyi Fortumilta. Helsingin Energia sanoi käyttävänsä muiden tekemiä ohjeistoja "keskustelun pohjana" etenkin, jos toimittaja ei ole entuudestaan tuttu. Yksikään yhtiö ei tiedä raportin mukaan kaivostason alkuperää sataprosenttisesti, ja yksi yhtiö ei kerää yksittäisten kaivosten nimiä lainkaan. Vain kolme seitsemästä yhtiöstä kertoi vierailleensa hankintamaiden kivihiilikaivoksilla.

FinnWatch on itsenäinen yhdistys, jonka jäseniä ovat Kehitysyhteistyön Palvelukeskus Kepa ry, Kirkon Ulkomaanapu, Maan Ystävät ry, Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK ry ja Suomen luonnonsuojeluliitto ry.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat