Kivi putosi taivaalta 1930-luvulla: toimi vuosikymmenien ajan ovistopparina, kunnes paljastui huippuarvokkaaksi

Huippuarvokas meteoriitti toimi vuosikymmenet ovistopparina 0:35

Yhdysvaltalaisen yliopiston geologian laitoksen jäsen on saanut käsiinsä erittäin arvokkaan meteoriitin hyvin erikoisten vaiheiden kautta.

Mona SirbescuCentral Michicanin yliopistosta kertoo havainneensa välittömästi kiven erikoisuuden, kun se tuotiin hänelle näytille. Kyseessä oli kymmenen kilon painoinen järkäle, jonka arvo saattaa olla lähes 90 000 euroa.

Meteoriitin tarina on erikoinen: Meteoriitin näytille tuonut mies kertoi omistaneensa kivenmurikan vuodesta 1988 lähtien. Hän oli ostanut Michiganista tuolloin maatilan.

Ostohetkellä mies oli huomannut ovistopparina toimineen erikoisen kiven ja hän oli kysynyt siitä maatilan aiemmalta omistajalta. Aiemman omistajan mukana kyseessä oli meteoriitti, jonka hän oli nähnyt putoavan taivaalta isänsä kanssa 1930-luvulla. Kivenmurikka vaihtoi omistajaa maatilan mukana ja jatkoi virkaansa ovistopparina, kunnes nykyinen omistaja tajusi, että kivellä saattaisi olla arvoa.

Tutkimusten mukaan meteoriitti sisältää 88 prosenttia rautaa ja 12 prosenttia nikkeliä. Jos meteoriitin havaitaan sisältävän harvinaisia aineita jatkotutkimuksissa, niin sen arvo saattaa kasvaa entisestään.

Mm. Smithsonian-instituutti on pohtinut ostavansa meteoriitin.

 

Lue myös:

    Uusimmat