Kiusaaminen kuriin USA:n malliin: Poliisi koululle, vanhemmille sakot

Yhdysvalloissa seksuaalivähemmistöihin kuuluvien nuorten koulukiusaamisen on herätty viime aikoina toden teolla.

Synkät tilastotiedot nimittäin kertovat, että parin viime vuoden aikana tehdyistä koulukiusattujen itsemurhista suuri osa on ollut juuri tämän kaltaisesta kiusaamisesta johtuvaa.

Yksikin nuoren tekemä itsemurha on liikaa, mutta huolestuttavaa on myös se, että yhden itsemurhan on havaittu usein johtavan toiseen tai kolmanteenkin samassa koulussa.

Koulukiusaamisesta onkin tullut iso teema Yhdysvaltain kongressissa, jossa iso ryhmä edustajia on valmistellut uusia lakeja viime vuodesta lähtien.

Toisaalta lainsäätäjät myöntävät itsekin, ettei ongelma korjaannu ainoastaan uusilla laeilla. Tarvitaan asennemuutosta, jossa oppilaat, koulujen henkilökunta ja vanhemmat tajuavat kuinka vakavasta ja laajasta asiasta on kyse.

Laajoissa kyselytutkimuksissa on käynyt ilmi, että jopa joka neljäs oppilas Yhdysvalloissa kokee tulevansa koulukiusatuksi jossain muodossa.

Poliisilla oma toimistohuone koululla

Useissa tapauksissa koulukiusattujen vanhemmat kokevat, ettei koulun henkilökunta ole suhtautunut tilanteeseen tarpeeksi vakavasti.

Joissakin kouluissa kiusaamisen on toivottu vähenevän, kun koululle on saatu pysyvästi poliisi paikalle.

Esimerkiksi Washingtonissa on lukioita, joiden pihalla seisoo poliisiauto joka päivä, ja virkapukuisella poliisilla on jopa oma toimistohuoneensa koulun kansliassa.

Lähellä Kanadan rajaa sijaitseva Wisconsinin kaupunki otti alkukesästä järeät keinot käyttöön koulukiusaamisen suitsemiseksi: koulukiusaajan vanhemmille saatetaan lätkäistä sadan dollarin sakot.

Poliisin mukaan on hämmästyttävän paljon sellaisia vanhempia, jotka eivät halua myöntää, että heidän kultanuppunsa kiusaisivat ketään. Tällaiset vanhemmat eivät ole halukkaita myöskään käymään asiasta minkäänlaisia keskusteluja.

Näissä tapauksissa poliisi voi kirjoittaa vanhemmille sakkolapun, mikäli kiusaamisesta on selvää näyttöä. Tavoitteena on, että kiusaajan vanhemmat alkavat viimeistään siinä vaiheessa kasvattamaan omaa lastaan, kun se tuntuu omassa rahapussissa.

MTV3 - Merja Laakso, Washington

Lue myös:

    Uusimmat