Kiukku leimahtelee kevyen liikenteen väylillä – näin vältät konfliktit

Kevyenliikenteen säännöt ovat loppujen lopuksi hyvin yksinkertaisia, vaikka pyöräilijöiden ja kävelijöiden hermot välillä kiristyvätkin.

– Siellä ei ole montaa asiaa mitä pitää muistaa, toteaa Liikenneturvan turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara.

Yksinkertaisimmillaan liikennesäännöt kevyenliikenteen väylillä menevät Elovaaran mukaan niin, että pyöräilijä väistää aina jalankulkijaa, kun puhutaan yhdistetyistä jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden teistä.

Suomessa on erilaisia kevyenliikenteen väyliä. Jalkakäytävä, minne pyöräilijöille ei ole asiaa. Lisäksi on jalkakäytävä ja pyörätie rinnakkain, sekä yhdistetty kevyenliikenteen väylä.

Missä kävelijä ja pyöräilijä sitten kulkevat?

– Kävellä voi yhdistetyllä tiellä jompaakumpaa laitaa, joko vasemmalla tai oikealla. Molemmat ovat oikein, Elovaara sanoo.

Kävelijä voi siis kulkea miten haluaa kevyenliikenteen väylällä, joka on eritelty viivalla tai ilman. Elovaara kuitenkin muistuttaa, että kävelijän kuuluu pysyä joka tapauksessa kevyenliikenteen väylän reunalla.

– Ei kannata turhaan tukkia sitä reittiä keskellä kävelemällä.

Pyöräilijä lasketaan Suomen tieliikennelaissa taas ajoneuvoksi. Se tarkoittaa, että pyöräilijä kulkee aina oikealla ja on vielä väistämisvelvollinen.

– Pyöräilijä kulkee pyörätiellä tai yhdistetyllä väylän oikeaa reunaa. Lähtökohta on sama kuin autolla ajaessa. Lisäksi pyörä ohittaa aina vasemmalta, Elovaara muistuttaa.

Liikenneturvan turvallisuusinsinööri kuitenkin lisää, että maalaisjärki on pyöräteillä sallittua. Eli jos tien vasemmassa reunassa kävelee jalankulkija, niin pyöräilijä voi jatkaa oikealla. Näin ei tarvitse väkisin väistää jalankulkijaa. Nopeus kuuluu suhteuttaa muuhun liikenteeseen.

– Jos tuntuu, että jalankulkija tukkii koirien kanssa tietä, niin asianomaista voi varoittaa kellolla. Itselläni on kaksi koiraa, enkä ainakaan itse laita pahaksi, jos minua varoitetaan lähestyvästä pyörästä. Koirien kanssa voi tulla välillä haasteita, kun kyseessä on "leveä kuljetus", Elovaara kertoo.

Konflikteja riittää

– Jos pyöräilijä tulee oikealla ja vastaan tuleva jalankulkija vasemmalla reunalla vastaan, niin vaikka se tuntuu luonnottomalta, niin asia vain menee niin, että pyöräilijä väistää. Asia voi tuntua siltä, että kävelijä tulee väärästä suunnasta, mutta jalankulkija saa kulkea niin.

Elovaara muistuttaa kuitenkin, että vaikka pelisäännöt liikenteessä ovat itsellä selvillä, niin aina kannattaa olla joustava.

– Jos tuntuu siltä, että pyöräilijä on jääräpäinen ja päättänyt tulla suoraan päin, niin helppohan siinä on kuitenkin ottaa pari askelta sitten sivuun ja väistää.

Keskustelu kevyenliikenteen säännöistä leimahtaa säännöllisesti. Elovaaran mukaan aina tietoa ei ole tarpeeksi.

– Ensinnäkin ei aina tiedetä, että jalankulkija saa käyttää molempia reunoja. Sieltä löytyy myös joustamattomuutta ja siitä se sitten leimahtaa.

Lue myös:

    Uusimmat