Mainos

Kiukaiden hiukkaspäästöihin haetaan pelisääntöjä

Puulämmitteisten saunankiukaiden hiukkaspäästöt puhuttavat. Päästöihin hakevat lääkkeitä niin Valtion tekninen tutkimuslaitos kuin kiuasvalmistajatkin.

Eilen julkistettu Kuopion yliopiston tutkimus osoitti puulämmitteisten saunojen hiukkaspäästöt niin suuriksi, että kiukaisiin ehdotettiin katalysaattoreita tai muita puhdistimia.

Suomen suurin kiukaiden valmistaja Harvia ei usko katalysaattorikiukaisiin. Entistä tehokkaammin puuta polttava kiuas luvataan kuitenkin markkinoille parin vuoden sisällä, tosin hintakin saattaa tuplaantua nykyisestä.

Valtion teknillinen tutkimuskeskus VTT on parasta aikaa kokoamassa saunatyöryhmää valmistelemaan pelisääntöjä kiukaiden päästöille.

Uunien ja takkojen valmistajilla paineita päästöjen pienentämiseen tulee myös vientimarkkinoilta. Esimerkiksi Nunnauunista kerrotaan, että Keski-Euroopassa on otettu hyvin vastaan heidän 2 vuotta siten patentoimansa tehopolttoarina. Sen avulla uunin päästöt saadaan painettua Itävallassa pienkattiloille asetettujen vaatimusten mukaisiksi. Kiukaat eivät vielä yllä tähän.

(Kymmenen uutiset 05.12.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.