Mainos

Kiuaspalot yleistyneet - etäkäynnistäjä unohtaa pyykit

Kiukaasta alkaneet tulipalot ja vaaratilanteet ovat nelinkertaistuneet viimeisten kahden vuoden aikana. Yksi syy on pyyhkeiden tai pyykin kuivattaminen kiukaan päällä tai lähellä.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin tekemän selvityksen mukaan yli puolet kiuaspaloista saa alkunsa ihmisen toiminnan seurauksena.

Esimerkiksi pyyhkeitä ja laudeliinoja kuivatetaan kaiteella lähellä kiuasta tai pyykkiä kuivatetaan saunassa muovisissa henkareissa ja kuivausnaruilla. Kun muoviset henkarit sulavat, vaatteet putoavat kiukaalle. 

- Kiukaan voi esimerkiksi laittaa päälle kännykän kautta. Tällöin on helppo unohtaa tarkistaa, onko kiukaan läheisyydessä palavia materiaaleja, muistuttaa Ifin vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela Ifin tiedotteessa.

Toiseksi yleisin syttymissyy on tekninen vika. Syynä on useimmiten kiukaan käyttökytkin tai vastuksen vikaantuminen. Tutkimuksen tarkastelujaksolla näiden palojen osuus oli noin 37 %.

- Kiukaan kytkin on kuluva osa, joka voi jäädä jumiin huomaamatta. Tämä puolestaan aiheuttaa sen, että kiuas voi jäädä päälle pitkäksikin aikaa saunomisen jälkeen, jatkaa Koskela.

Ennen joulusaunaa on syytä varmistaa kiukaan kunto sekä se, ettei saunassa ole ylimääräisiä sinne kuulumattomia esineitä.

Ifistä muistutetaan, että kotivakuutuksen suojeluohjeissa kielletään yksiselitteisesti pyykkien kuivattaminen saunassa. Vahinkotilanteessa vakuutusyhtiöllä on oikeus vähentää korvausta suojeluohjeiden laiminlyönnistä.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.