Mainos

Kittilän suurtulva uhkaa toistua

Poikkeuksellisen lämmin sää aikaistaa jäiden lähtöä Lapin joissa. Ounausjoen vedenkorkeus saattaa tänäkin keväänä nousta viime vuoden suurtulvan tasolle.

Ounasjoen suurtulva uhkaa jälleen Kittilää. Suomen ja Lapin ympäristökeskukset ennustavat, että Ounasjoen vedenkorkeus voi nousta viime kevään maksimiarvon tasolle.

Syynä on poikkeuksellisen lämmin sää, jonka ennustetaan jatkuvan myös ensi viikolla.

Tulva vahingoitti vuosi sitten Kittilässä kymmeniä omakotitaloja ja satoja loma-asuntoja. Niiden suojaksi ei ole vielä ehditty rakentaa tulvapenkereitä.

Lämmin sää lisää jääpatojen mahdollisuutta Lapin joissa. Jäiden arvioidaan lähtevän kaikista Lapin joista jo ensi viikon aikana.

Lapin joet sulavat tavallista aikaisemmin

Lapin jokien jäät lähtevät tänä keväänä tavallista aikaisemmin. Syynä on Lappia hellivä lämpöaalto, jonka ennustetaan jatkuvan vapun yli. Jäät lähtevät Lapissa normaalisti toukokuun alun ja lopun välisenä aikana.

Ympäristökeskuksen kehittämispäällikkö Timo Alaraudanjoki sanookin, että joidenkin Lapin jokien osalta kevät on jopa harvinaisen aikaisessa.

Lappiin ei vielä huhtikuun ennusteissa odotettu suuria kevättulvia. Nopea sään lämpeneminen on kuitenkin muuttanut tilanteen. Lämpö sysää jäät liikkeelle tavallista aikaisemmin ja tavallista vankempina. Kun jäät vielä lähtevät yhtä aikaa laajoilta alueilta, lisääntyy jääpatojen riski.

Jäiden lähtö alkoi Lapissa tänään Simojoella. Jäät patoutuivat aamuyöstä Asemakylän tienoille ja tilanne purkautui kello 14 aikaan iltapäivällä. Padon jäät olivat osin hauraita ja virta eteni vaivatta jäistä huolimatta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.