Mainos

Kittilän kunnanjohtajan erottamishanke keskeytettiin: "En ylläty enää mistään"

Kittilän valtuuston puheenjohtaja suivaantui kuntaa ryvettäneeseen hiihtohissikiistaan niin pahoin, että hän pisti maanantaina koko kunnanhallituksen varajäseniä myöten sivuun jupakkaan liittyvästä päätöksenteosta. Samalla hän keskeytti kunnanjohtajan erottamisen, jota kunnanhallituksen piti käsitellä maanantai-iltana.

Puheenjohtaja Inkeri Yritys (vas.) tarttui kuntalain 40. pykälään, jonka mukaan valtuusto voi tutkimuksen tai oikeudenkäynnin ajaksi pidättää luottamushenkilön toimestaan. Valtuuston puheenjohtajalla on valta pistää väliaikainen hyllytys voimaan heti.

– Syyskuun lopulla kokoontuva valtuusto joutuu miettimään, miten hallitus jatkossa toimii. Valtuusto varmaan valitsee tilapäisen valiokunnan, jolle siirretään osa kunnanhallituksen asioista.

Yrityksen mukaan hallitus ei voi enää ratkoa kysymyksiä, jotka liittyvät menossa olevaan poliisitutkintaan, hissiyhtiöön tai kunnanjohtajan erottamiseen.

Siihen hän ei ota kantaa, tuleeko kunnanjohtajan erottaminen uudelleen esille, kun hissijupakka on tutkittu ja mahdollisesti käsitelty oikeudessa.

Väärää tietoa

Yritys kertoo saaneensa poliisilta vahvistuksen, että kunnanjohtajan erottamista pohtineen tilapäisen valiokunnan raportissa on virhe, joka liittyy keväiseen esitutkintaan.

– Pidän asiaa vakavana, hän sanoo.

Jupakka sai alkunsa, kun kunnanjohtaja Anna Mäkelä vei hissihankinnasta vastanneen Levi Ski Resortin toimitusjohtajan Jouni Palosaaren toimet poliisin tutkintaan ohi kunnanhallituksen. Hän halusi muun muassa tietää, suosiko Palosaari itävaltalaista valmistajaa.

Tilapäinen valiokunta pistettiin pohtimaan kunnanjohtajan asemaa. Se päätyi siihen, ettei Mäkelä voi jatkaa luottamuspulan takia.

Mäkelän mielestä väite luottamuspulasta on vailla pohjaa. Hän kokee joutuneensa ajojahdin kohteeksi. Mäkelä ei sulje pois mahdollisuutta, että raportin virhe on tahallinen.

– En ylläty enää mistään, hän kommentoi.

Nyt keskusrikospoliisi tutkii sekä Palosaaren että Kittilän kunnan eräiden päättäjien toimia apulaisvaltakunnansyyttäjän määräyksestä.

Ensimmäinen tutkinta lopetettiin sen jälkeen kun kunnanhallitus oli perunut tutkintapyynnön. Oman tutkintapyyntönsä tehnyt hissiyhtiön hallitus perui myös vaatimuksensa siinä vaiheessa, kun hallitus vaihtui ylimääräisessä yhtiökokouksessa.

Hissiyhtiön pääomistaja on kunta. Toinen iso osakas on Levin Matkailukeskus Oy, jonka suurin omistaja on ammattiliitto Pro. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.