Mainos

"Kissat ja koiratkaan eivät enää löydä keskustalle toista ehdokasta"

Keskustapuolueen tilanne presidenttiehdokkaan etsinnässä on tällä hetkellä vähintään mielenkiintoinen, samalla lähes epätoivoinen. Ehdokasasettelu pitäisi olla selvillä 9.9. Tällä hetkellä ehdokkaita on vain yksi, Paavo Väyrynen, jolla ei ole puoluejohdon kovinkaan suurta tukea. Hänelle on yritetty löytää vastaehdokasta kissojen ja koirien kanssa.

MTV3:n politiikantoimituksen päällikön Timo Haapalan arvion mukaan kukaan puolueesta ei halua lähteä, kun Anneli Jäätteenmäkikin kieltäytyi.

- Mauri Pekkarinen on ollut tuollainen viimeinen toivon kortti, mutta ilmeisesti hänkään ei ole lähdössä kilpaan. Vieläkin yritetään etsiä Väyryselle kilpailijaa, että saataisiin edes jäsenäänestys ehdokkaasta, Haapala sanoo.

- Jos tilanne on se, että ruvetaan Kuopion entistä piispaa Ville Riekkistä nostamaan kisaan mukaan, se ei kerro muusta kuin epätoivosta.

Naisia tarvitaan

Haapalan mukaan presidenttiehdokkaiden joukossa on naiselle huutava sosiaalinen tilaus. Sen vuoksi moni toivoikin keskustan ehdokkaaksi Anneli Jäätteenmäkeä. Hän olisi valanut keskustan kenttäväkeen uskoa ja saanut ryhtiä.

- Täytyy muistaa, että Jäätteenmäen tapauksessa Irak-gate olisi taas pengottu juuriaan myöten. Hän myös epäonnistui pääministerinä tavattoman nopeassa aikataulussa.

Politiikan konkarin mielestä näyttää siltä, että keskustan kenttä lamaantuu presidentinvaalikampanjan aikana entisestään. Kampanjointiin ei ole rahaa, puolue on vararikon partaalla eduskuntavaalien jälkeen ja ehdokasasettelu on farssi.

Väyrysen maine

Haapala muistuttaa, että Paavo Väyrynen on oma lukunsa suomalaisessa politiikassa.

- Hän on erittäin kokenut ja tietävä ihminen, mutta hänellä on maine ja se on Paavo Väyrysen maine.Presidentinvaalit ovat toisaalta politiikan missikisa, jossa ei aina tiedä, mikä vipu vetää. Jopa Väyrynen saattaa saada kannatusta, kuka tietää.

MTV3:n viimeisimmässä mittauksessa Väyrysen kannatus oli tasan yksi prosenttia. Ennen keskustan edellistä puoluekokousta Väyrynen julisti tulevansa varmasti valituksi puolueen johtoon, ei tullut. Eduskuntavaaleissa sitten entinen ääniharava putosi pois koko joukosta.

- Keskustalla ei ole enää muuta vaihtoehtoa kuin mennä Paavolla. Ainakin se etu on, ettei suomalaisille tarvitse mainoskampanjoiden avulla selittää, kuka Väyrynen on. Onko se hyvä vai huono asia, sitä sopii kysyä.

Kiviniemen jakkara tutisee

Haapala arvioi, että presidentinvaalikampanja on sellainen kekkeri, että ehdokkaan etsiminen on paljolti myös puoluejohdon vastuulla.

- Saapa nähdä seuraavassa puoluekokouksessa, mikä on Mari Kiviniemen tulevaisuus. Ei ole kaukaa haettua jos Kiviniemen palli heiluu. Hänen johdollaan keskustan tie on ollut historiallisin alamäki, mitä suomalaisessa puoluehistoriassa on koettu.

- Nyt keskustalle ei ole jäänyt käteen muuta kuin tuo mustapekka, jonka nimi on Paavo Väyrynen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.